open-navfaktor-logo
search
Pojašnjenje
Lijanović po tuzlanskoj optužnici ide u zatvor na sedam godina
Sedmogodišnja zatvorska kazna bivšem federalnom ministru poljoprivrede Jerki Ivankoviću Lijanoviću je pravosnažna 
14.11.2019. u 13:03
get url
text

Presuda Vrhovnog suda FBiH kojom je bivšem federalnom ministru poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerki Ivankoviću Lijanoviću izrečena kazna zatvora u trajanju od sedam godina, je pravosnažna i taj postupak nema nikakvu vezu sa predmetom pred Sudom BiH, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Naime, kako pojašnjavaju iz Kantonalnog tužilaštva TK, protiv Jerka Ivankovića Lijanovića postupak je vodilo Kantonalno tužilaštvo TK, kao i Tužilaštvo BiH, i radi se o dva odvojena krivična postupka.

Kako se radi o pravosnažnoj presudi, slijedi procedura propisana Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija u FBiH, odnosno upućivanje osuđenog na izdržavanje kazne zatvora na osnovu pravosnažno donesene presude.

Kantonalno tužilaštvo TK podsjeća da je Vrhovni sud FBiH donio osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšeg federalnog ministra Jerka Ivankovića Lijanovića i izrekao mu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa produženim krivičnim djelom zloupotreba položaja i ovlašćenja a vezano za nezakonitosti prilikom dodjele podsticaja poljoprivrednicima na području TK i FBiH u periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

Pravosnažnom presudom se od Lijanovića oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 653.000 KM. Istom presudom je za Stipu Šakića izrečena kazna zatvora u trajanju od jedne godine i novčana kazna od 18.000 KM.

Ranije su u ovom predmetu donesene pravosnažne presude za Merseda Šerifovića i Suada Čamdžića, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, te je od Šerifovića oduzeto 50.000 KM, a od Čamdžića 70.000 KM imovinske koristi pribavljene krivičnim djelima.

U ovom predmetu je ranije osuđen i Edin Ajanović na godinu zatvora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.