open-navfaktor-logo
search
Odluka 17. juna
Liga prvaka: UEFA sprema novosti za kvalifikacije, šta to znači za FK Sarajevo?
Evropska fudbalska federacija (UEFA) još nije zvanično objavila kako će biti završene sezone u Ligi prvaka i Evropskoj ligi.
08.06.2020. u 15:34
get url
text

Sinoć se pojavila neslužbena informacija da bi se na neutralnom terenu mogao igrati final-eight turnir, na kojemu ćemo saznati novog evropskog prvaka.

No, još se ne zna kakav će izgled Liga prvaka imati u narednoj sezoni, odnosno kakav će biti sistem kvalifikacija, što posebno interesuje FK Sarajevo, prvaka BiH.

Navodno, najveći su izgledi da će UEFA zadržati aktualni izgled Lige prvaka, sa svim pretkolima, sistemom nositelja i nenositelja, uz određene prilagodbe.

Nagađa se da bi nova sezona mogla startati 20. oktobra, a do tada bi trebao da se završe sva pretkola. Stoga je moguće da će zbog kasnijeg početka evropskih klupskih takmičenja UEFA skratiti pretkola na samo jednu utakmicu, bez revanša.

Domaćina bi određivao ždrijeb, ali uz uvjet da je u državi domaćinu povoljna epidemiološka situacija u vezi s pandemijom virusa COVID-19. Tako nije isključeno da UEFA promijeni domaćinstvo ukoliko se ustanovi da je u pojedinim zemljama epidemiološka situacija bolja, odnosno lošija.

UEFA će navodno snositi dio troškove puta i boravka gostujućoj ekipi, ne bi li tako ublažila finansijske izdatke i činjenicu da nema zarade od ulaznica na domaćoj utakmici. Jedan od uvjeta bit će u tom slučaju i da sve ekipe putuju charter-letovima, a ne komercijalnim avio linijama.

Konačnu odluku o završetku tekuće i planovima za narednu sezonu UEFA bi trebala donijeti 17. juna kada je zakazana sjednica Izvršnog odbora Evropske fudbalske federacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.