open-navfaktor-logo
search
Jedna dilema
Liga prvaka: Da li je ovo sastav Sarajeva koji će Musemić izvesti protiv Celtica?
Strateg osvajača duple krune u Sloveniji je uigravao ovih 11 fudbalera, ali je povreda Dupovca poremetila planove 
08.07.2019. u 14:38
get url
text

Fudbaleri Sarajeva sutra od 19.45 sati otvaraju novu sezonu. Bordo tim na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase" ugostit će slavni Celtic, a dan uoči utakmice može su ustvrditi da je sve spremno za spektakl. Bar kada su u pitanju tribine...

A teren? Husref Musemić, iskusni strateg na klupi osvajača duple krune, ima određenih problema kada je u pitanju sastavljanje tima koji će se suprotstaviti škotskom gigantu.

Najveći problem je pozicija stopera. Odlaskom Nihada Mujakića u belgijski Kortrijk ostalo je upražnjeno mjesto u najosjetljivijem dijelu zadnje linije. Musemić je kroz pripreme uigravao Amera Dupovca (u tandemu sa Lazićem počeo sve tri prijeteljske utakmice), ali su male šanse da iskusni defanzivac zaigra protiv Celtica. Dupovac je povrijedio zadnju ložu i pravo čudo bi se trebalo dogoditi da se oporavi do sutra...

Uz Lazića će, gotovo je sigurno, zaigrati neko drugi. A postavlja se pitanje ko?

U četvrtak je Sarajevo dogovorilo saradnju sa Besimom Šerbečićem, mladim reprezentativcem BiH, koji je stigao na jednogodišnju posudbu iz Rosenborga. Njegovo ime nije se našlo na spisku igrača koji je istog dana prijavljen u UEFA-u, ali bi danas trebala biti završena papirologija i naknadno će biti uvršten u tim na koji će Musemić računati u duelu sa Celticom.

Ipak, pitanje je da li će strateg Sarajeva rizikovati i na teren od prve minute poslati fudbalera koji sa ekipom ima odrađenih nekoliko treninga, bez ijedne utakmice. Također, treba imati u vidu da je Šerbečić van takmičarske forme. Posljednji nastup imao je 4. novembra 2018. godine, kada je odigrao poluvrijeme protiv Oddsa. Za reprezentaciju je posljednji meč odigrao 26. marta 2019. protiv Moldavije i postigao je gol, a nakon toga je imao dvomjesečnu pauzu zbog povrede (od 14. aprila do 23. juna 2019. godine).

Stoga, za očekivati je da će Musemić, bar za sutrašnju utakmicu, potražiti drugo rješenje na poziciji stopera, a kao najlogičnije se nameće nastup Numana Kudrića. Ujedno, on je i jedini centralni bek u rosteru Bordo tima koji kunkuriše za tim.

Što se tiče ostalih pozicija za sutrašnji meč, manje-više, sve je poznato. Sarajevo će igrati u formaciji 4-2-3-1, a na golu će biti Vladan Kovačević. Uz Kurdića, zadnju liniju sačinjavat će Dušan Hodžić, Anel Hebibović i Darko Lazić. Najistureniji će biti Mersudin Ahmetović, a pojačani vezni red trebali bi sačinjavati Krste Velkoski, Amar Rahmanović, Benjamin Tatar, Aladin Šišić i Slobodan Milanović.

Upravo je ovaj tim Musemić uigravao tokom priprema u Sloveniji. U tri utakmice protiv Partizanija, Slovackog i Domžala, nešto drugačiji sastav vidjeli smo samo u prvom meču protiv Albanaca. Tada je umjesto rovitog Rahmanovića meč počeo Nebojša Gavrić. Međutim, nakon oporavka, Rahmanović je ponovo zauzeo mjesto startera i iz ekipe "izbacio" ovoljetno pojačanje.

Što se tiče ostalih fudbalera, koji su ovog ljeta stigli na Koševo, uz Gavrića priliku će "tražiti" Mirko Oremuš i Gedeon Guzina, dok je nastup Bojana Letića upitan zbog povrede.

Vjerovatni sastav FK Sarajevo za duel protiv Celtica: Kovačević, Lazić, Kurdić, Hodžić, Hebibović, Velkoski, Rahmanović, Tatar, Šišić, Milanović, Ahmetović.

Sastavi koje je Musemić uigravao tokom priprema

Početni sastav FK Sarajevo u pobjedi protiv Partizanija (5:1) - 23. juni: Kovačević, Lazić, Dupovac, Hebibović, Hodžić, Velkoski, Gavrić, Šišić, Tatar, Milanović, Ahmetović.

Početni sastav FK Sarajevo u porazu protiv Slovackog (0:2) - 26. juni: Kovačević, Lazić, Dupovac, Hodžić, Hebibović, Rahmanović, Velkoski, Šišić, Tatar, Milanović, Ahmetović.

Početni sastav FK Sarajevo u porazu protiv Domžala (2:3) - 30. juni: Kovačević, Hodžić, Hebibović, Lazić, Dupovac, Velkoski, Rahmanović, Šišić, Milanović, Tatar, Ahmetović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.