open-navfaktor-logo
search
UEFA takmičenje
Liga nacija: Ko je ispao iz elite, a ko izborio promociju?
Na final fouru Lige nacija u sezoni 2022/23. igrat će Hrvatska, Španija, Italija i Nizozemska.
28.09.2022. u 12:40
get url
text

To su četiri reprezentacije koje su bile najbolje u svojim grupama u Ligi A i koje će se u junu 2023. godine boriti za trofej.

Iz Lige A su ove sezone ispali Austrija, Češka, Engleska i Vels, a zamijenit će ih Škotska, Izrael, Bosna i Hercegovina i Srbija.

Ligu B napustili su Armenija, Rumunija, Švedska, kao i Rusija, koja se nije takmičila nakon suspenzije zbog agresije na Ukrajinu i oni će u idućem izdanju UEFA-inog takmičenja, pod uvjetom da suspenzija bude skinuta, uz pobjednike Lige D Latviju i Estoniju, igrati Ligu C.

Turska, Grčka, Kazahstan i Gruzija izborili su viši rang, odnosno Ligu B.

U doigravanju za opstanak u Ligi C nastupit će Litvanija, Kipar, Bjelorusija i Gibraltar. Dvije selekcije sačuvat će svoj status, a dvije sele u Ligu D gdje se nalaze Moldavija, Andora, Lihtenštajn, Malta i San Marino.

U Ligi nacija takmiči se 55 članica UEFA-e. Po 16 reprezentacija sudijeluje u Ligi A, B i C, dok je ih sedam smješteno u Ligu D.

Lige A, B i C imaju po četiri grupe s četiri reprezentacije, dok najslabija liga D ima dvije grupe: jednu s četiri i jednu s tri reprezentacije. U svakoj ligi reprezentacije međusobno igraju dvostrukim bod sistemom, kod kuće i u gostima.

Četiri pobjednika grupe Lige A igraju u završnici Lige nacija gdje se, uz dva polufinala i finale, dobija sezonski pobjednik UEFA-ine Lige nacija. Poraženi polufinalisti u završnici igraju utakmicu za treće mjesto.

Reprezentacije se također takmiče za promociju u višu ili ispadanje u nižu ligu. Svaki pobjednik grupe (četiri reprezentacije iz liga B i C, odnosno dvije iz lige D) automatski osigurava plasman u višu ligu sljedeće sezone takmičenja. Najslabije reprezentacije u grupama liga A i B sljedeće sezone igraju u nižoj ligi. Budući da Liga D ima samo dvije grupe, četiri posljednjeplasirane reprezentacije iz lige C igraju doigravanje za ostanak u kojem poraženi iz dva dvoboja, igrana kod kuće i u gostima, ispadaju u Ligu D.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.