Tikhanovskaya je stigla na poziv predsjednika Evropskog parlamenta (EP) Davida Sassolija.

U Briselu se sastala sa visokim predstavnikom za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije (EU) Josepom Borrellom, ministrima vanjskih poslova zemalja članica EU-a i Sassolijem.

Sassoli je u izjavi novinarima nakon sastanka zatražio oslobađanje pritvorenih osoba tokom antivladinih protesta koji su izbili u Bjelorusiji odmah nakon izbora.

- Bjeloruski narod trebao bi sam odrediti svoju sudbinu. Jedino trajno rješenje je mirna promjena vlasti - rekao je Sassoli.

Tikhanovskaya je prisustvovala i sastanku Odbora za vanjske odnose EP-a i razgovarala sa parlamentarcima kojima je pritom kazala da je Lukashenko izgubio legitimitet te da će bjeloruska opozicija i dalje biti jedinstvena protiv aktuelnih vlasti.

Istakla je da se ne treba miješati u unutrašnja pitanja Bjelorusije, napominjući ipak da zagovaranje uspostave demokratije u toj zemlji ne znači i miješanje u njena unutrašnja pitanja.

- Zato od vas tražimo da budete zajedno uz bjeloruski narod. Potrebna nam je vaša podrška - rekla je Tikhanovskaya.

Bjeloruski predsjednik, koji je na vlasti 26 godina, posljednjih sedmica suočava se sa protestima otkako je 9. augusta na izborima osvojio šesti mandat, sa 80 posto osvojenih glasova. Opozicija tvrdi da su izbori bili lažirani, a i EU, između ostalog, osporava rezultate izbora.

Tikhanovskaya je nakon izbora i početka antivladinih protesta napustila Bjelorusiju i s porodicom otputovala u Litvaniju.