Nakon višednevne, maratonske, sjednice postignut je plan za oporavak i višegodišnji zajednički budžet za period od 2021. do 2027. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel kaže da su se teški pregovori u teška vremena završili dobro za svih EU 27 članica i naorod Evrope.

Rekao je da je dogovoreno da evropski budžet u narednih sedam godina bude podržan sa 1.074 milijarde eura uz 750 miljardi eura koje će biti mobilisane za oporavak ekonomija.

Dodao je kako su pokazali kolektivnu odgovornost i solidarnost, te vjeru u zajedničku budućnost. Zadovoljan je što se pokazalo da je rješenje moguće čak i onda kada se ne čini da je tako.

Podvukao je da je potrebno odgovoriti na krizu izazvanu pandemijom koronavirusa koja je već odnijela brojne živote i nanijela veliku štetu ekonomiji.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ocijenila je da je EU sposobna da djeluje zajednički, čak i u periodu najveće krize, kao i da je spremna da primjenjuje nova rešenja u neuobičajenim okolnostima.

- To je važan signal koji šaljemo i izvan granica EU, da su zemlje članice, iako svaka zabrinuta na drugačiji način, sposobne da preduzmu akciju - kazala je, prenosi Reuters.

Merkel je to rekla na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, koji je kazao da je ovo historijski dan za Evropu.