open-navfaktor-logo
search
Protesti
Lideri Hong Konga se izvinili muslimanskoj zajednici zbog upotrebe vodenog topa na džamiju
Izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam i načelnik policije posjetili su Kowloon džamiju kako bi uputili izvinjenje glavnom imamu i predstavnicima muslimanske zajednice
21.10.2019. u 10:42
get url
text

Zvaničnici Hong Konga izvinili su se muslimanskoj zajednici u tom administrativnom regionu Kine nakon što je policija pogodila džamiju vodenim topom boreći se protiv demonstranata, prenosi Anadolu Agency (AA).

Izvršna čelnica Hong Konga Carrie Lam i načelnik policije posjetili su Kowloon džamiju kako bi uputili izvinjenje glavnom imamu i predstavnicima muslimanske zajednice. Džamiju su napustili bez davanja izjava, ali su vjerski službenici potvrdili da su im se izvinili.

-Naša džamija nije oštećena, ništa joj nije načinjeno. Jedina stvar je da to nisu smjeli uraditi. Zato su se izvinili, a mi smo izvinjenje prihvatili - izjavio je Saeed Uddin, počasni sekretar Fonda Islamske zajednice u Hong Kongu.

U nedjeljnim protestima policija je upotrijebila vodene topove da rastjera demonstrante raspršujući mlazove plave vode u okupljenu masu. Na stepenicama džamije, ulaznim vratima i zidovima ostale su mrlje plave tečnosti. Kasnije se okupila grupa volontera koja je do ponedjeljka ujutro uspjela ukloniti tragove tečnosti.

Višemjesečni masovni protesti u Hong Kongu počeli su zbog predloženog zakona o omogućavanju izručenju kineskim vlastima, a zatim su se proširili na zahtjeve za većom demokratijom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.