- Prevara i gubitak historijske prilike - ovo je epilog Kurtija kao premijera u dijalogu - naveo je Abdixhiku u reakciji na sastanak u Ohridu.

Abdixhiku je u postu na Facebooku napisao da je lažna politička stvar, koja je Kosovo strašno koštala, okončana u Ohridu.

- Postavljeni uvjeti, izgovorene rečenice, stavovi su jednostavno izblijedjeli. Osim toga, sporazum bez priznanja, ne konačan i sa Zajednicom plus, to je Kurti donio Kosovu. Ova nova situacija, pretvorena u integracionu obavezu za našu zemlju, nepopravljiva je - napisao je on.

Visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Evropske unije Josep Borrell izjavio je sinoć u Ohridu nakon sastanka premijera Kosova Albina Kurtija i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je postignut dogovor.

On je kazao da se Kosovo složilo da odmah počne pregovore, olakšane od EU, za uspostavljanje aranžmana i priprema za osiguravanje istinskog nivoa samoupravljanja srpske zajednice na Kosovu.

Kurti je u obraćanju medijima nakon sastanka u Ohridu kazao da je osnovni sporazum ustvari de facto međusobno priznanje, ali ima mnogo drugih stvari koje treba usaglasiti.

Odgovarajući na pitanja novinara, kazao je da se Kosovo složilo s pasusom o adekvatnom nivou samomenadžiranja srpske zajednice i da će se Kosovo pridržavati najviših standarda kako Srbi na Kosovu ne bi imali bilo kakvu ugroženost, bilo kakvu diskriminaciju.