On je, u obraćanju, povodom 26. februara - Dana partije, rekao da mu je bila velika čast da u prethodnih 15 godina bude na čelu BS i da zajedno grade bolju budućnost za sve.

- Ozbiljno bavljenje politikom zahtijeva dosta odricanja, ali kada je u pitanju interes naroda i države, onda vrijedi svaki momenat koji smo zajedno proveli, gradeći strategiju i viziju za građansku, multietničku i evropsku Crnu Goru - kazao je Husović.

On se zahvalio rukovodstvu stranke, a posebno članovima i aktivistima, na bezrezervnoj podršci politici BS-a svih godina. Husović je kazao da je BS bila aktivni učesnik istorijskih procesa - obnove državnosti, ulaska Crne Gore u NATO i skorijeg pristupanja u Evropsku uniju (EU), ali da je posebno doprinijela izgradnji i čuvanju multietničkog sklada u društvu.

On je od osnivanja Bošnjake stranke, od 2006. godine bio njen prvi čelnik. Tokom prethodnih godina obavljao je funkcije potpredsjednika Vlade Crne Gore u dva mandata, a bio je i ministar bez portfelja. Kako je saopćeno, Bošnjačkom strankom će do izbora novog rukovodstva upravljati Predsjedništvo partije.