open-navfaktor-logo
search
Saobraćaj
Lično, poštom ili "za brisač": Kazna vam može stići i nakon dvije ili tri godine
Prekršajni nalog koji je u obradi, sve dok se prikupljaju potrebne informacije, ne ide u zvanične evidencije sve dok ne postane konačno izvršan, istakla je Kuldija
14.08.2019. u 10:59
get url
text

Nerijetko se dešavaju situacije da vlasnici vozila prilikom njihove registracije otkriju kako imaju neku neplaćenu kaznu za saobraćajni prekršaj. Pokušavaju se prisjetiti kada i gdje ih je "uhvatio radar", da li je prekršajni nalog ikada stigao na njihovu adresu ili su jednostavno zaboravili da plate kaznu. Bez obzira na to sjetili se ili ne, primorani su platiti puni iznos kazne i "penale" kako bi registrovali svog ljubimca na četiri točka.

Prema riječima Amira Ajnadžića, uposlenika jedne od agencija za registraciju motornih vozila, tokom mjeseca sigurno bude takvih pet ili šest situacija.

- Iznenade se, uglavnom kažu kako nisu znali za to i da im nikad ništa nije stiglo na adresu. Kako do toga dođe, ni oni nisu sigurni. Policija pošalje nalog za kaznu. Bilo je slučajeva da poštar to ne dostavi na adresu ili da se neko ne odazove. MUP-ovi tu, prema dosadašnjem iskustvu, ne griješe. Vozilo se ne može registrovati dok se ne izmire kazne. Ljudi se uglavnom pridržavaju i plaćaju na vrijeme, ali su problem one kazne koje se ne izreknu na mjesta događaja – kazao na naš sagovornik.

Kako su nam objasnili u MUP-u Kantona Sarajevo, prekršajni nalog se može uručiti lično, putem pošte ili tako što policajac nalog ostavi na sigurnom i vidljivom mjestu na vozilu ukoliko je prekršaj u vezi s nepropisnim parkiranjem. 

Ukoliko je vozač, naprimjer, prekoračio brzinu i "snimio" ga je radar, onda će malo pričekati da o tome dobije obavijest.

Odgovarajući na pitanje koliko je vremena policiji potrebno da "pošalje" kaznu od trenutka kada je vozač počinio prekršaj, glasnogovornica MUP-a KS Suvada Kuldija objasnila je kako to zavisi od ukupnog broja prekršaja koje su evidentirali radari.

- Nije moguće da se radi "dan za dan" jer od broja izvršilaca prekršaja i policijskih službenika zavisi i dinamika dostavljanja obavijesti. Zakon o prekršajima nas ovlaštava da za kazne do 3.000 maraka obavijest o njima možemo poslati u vremenskom periodu od dvije godine od dana prekršaja. Ukoliko je kazna viša od 3.000 KM, onda je rok za slanje tri godine. Međutim, u praksi to ide mnogo brže – kazala je glasnogovornica MUP-a KS.

Dodala je kako je na policiji, između ostalog, da utvrdi ko je počinio taj prekršaj, to jest da li je vlasnik automobila ili neko drugi bio za volanom kada ga je "uhvatio radar".

- Krene se od vlasnika vozila. Ako se, naprimjer, utvrdi da on nije bio za volanom vozila kada je počinjen prekršaj, onda se utvrđuje ko je počinilac i to ponekad iziskuje vrijeme. Naš uređaj, kamera, evidentira prekršaj i prenosi ga na server. To otvaraju službenici koji obrađuju prekršaje. Vlasnik vozila se obavještava da pošalje podatke ko je njime upravljao. Prekršajni nalog koji je u obradi, sve dok se prikupljaju ove informacije, ne ide u zvanične evidencije sve dok ne postane konačno izvršan - istakla je naša sagovornica. 

Suvada Kuldija                                                                                                                                                                                                              FOTO: Arhiv

Prema Kuldijinim riječima, ukoliko je prekršajni nalog uručen lično, datum uručenja je datum kada ga je "okrivljeni" primio.

- Kada je prekršajni nalog uručen putem pošte, smatrat će se da je dostavljanje izvršeno po isteku pet radnih dana nakon što ga je ovlašteni organ predao na poštu. Kada je prekršajni nalog ostavljen na vozilu, ovlašteni organ će obavijestiti vlasnika ličnim uručenjem ili putem pošte da takav prekršajni nalog postaje konačan i izvršan u roku od 10 dana od datuma obavještavanja. Ako je prekršajni nalog pravilno dostavljen u skladu sa odredbama Zakona o prekršajima FBiH i ako okrivljeni u roku koji je određen u prekršajnom nalogu ne prihvati odgovornost za prekršaj ili ne zatraži odlučivanje o predmetu pred sudom, smatrat će se da je prihvatio odgovornost propuštanja i prekršajni nalog će postati konačan i izvršan - kazala je Kuldija. 

Kao što je poznato, ukoliko se kazna plati u roku od osam dana, tada se plaća samo pola iznosa. 

- Ako je prekršani nalog (novčana kazna) postao konačan zbog propuštanja, ovlašteni organ koji je izdao prekršajni nalog odredit će dodatnu taksu za naplatu u iznosu od 20 KM - dodala je Kuldija.

U praksi se dešava da prekršajni nalog, koji se putem preporučene pošte uručuje na adresu osobe koja je određena u Registru prebivališta i boravišta, a koju vodi Glavni centar za obradu podataka u BiH ili na registriranu adresu sjedišta pravnog lica, bude vraćena ovlaštenom organu.

On se, kako nam je Kuldija objasnila, vraća uz napomenu dostavljača "lice nepoznato na adresi", "lice odselilo sa adrese", "lice obavješteno, a nije preuzelo pošiljku", "lice odbilo prijem pošiljke" i slično, nakon čega u skladu sa odredbama Zakonom o prekršajima FBiH, taj prekršajni nalog postaje konačan i izvršan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.