open-navfaktor-logo
search
Salkić u Glogovoj
Licemjerno je da Dan pobjede nad fašizmom obilježavaju oni koji negiraju genocid
U bratunačkom naselju Glogova obilježena je 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u ovom mjestu.
09.05.2021. u 13:43
get url
text
glogova, godišnjica zločina 2021

U okviru manifestacije "Dani sjećanja na genocid u Bratuncu" predstavnici udruženja žrtava, Islamske zajednice i mještani položili su cvijeće na spomen–obilježju ispred lokalne džamije.

Zločin je počinjen 9. maja 1992. godine, kada su udruženim snagama srpska teritorijalna odbrana, policija i JNA, predvođeni predsjednikom Kriznog štaba Miroslavom Deronjićem pred mjesnom džamijom strijeljali 65 bošnjačkih civila.

Prema dostupnim podacima, tokom agresije ubijena su 422 Bošnjaka iz ovog naselja. Njih 134 ubijeno je tokom 1992. godine, dok je u genocidu, kojeg su počinile vojska i dijelovi policije RS, ubijeno 220 Bošnjaka iz Glogove, a 68 stanovnika ovog mjesta je ubijeno na drugim lokacijama u našoj zemlji.

O razmjerama stravičnih zločina svjedoči i činjenica da je najmlađa žrtva iz Glogove bila  beba Meho Imamović, rođen 1992. godine, dok je u ovom naselju ubijeno ukupno 57 djece. Najstarija žrtva je Fatima Osmanović, rođena 1909. godine.

Obilježavanju je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS. Dan pobjede nad fašizmom danas u ovom entitetu slave oni koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid, poručio je Salkić.

- U ovom mjestu 9. maja 1992. godine fašizam se ukazao u svom najgorem obliku. Strijeljani su civili samo zato što su bili pripadnici drugog naroda i druge vjere. Danas se u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom, obilježava se od strane onih koji veličaju ratne zločince i negiraju genocid. Licemjerno je to. Vlast koja negira zločine, sudski dokazan i presuđen genocid, vlast koja osuđenike za genocid smatra herojima i stvaraocima ovog entiteta, danas u ovom entitetu obilježava Dan pobjede nad fašizmom. Da nije tužno i žalosno bilo bi smješno. Necivilizacijski je i nemoguće istovremeno njegovati antifašizam i podržavati osuđene ratne zločince i negirati genocid -kazao je Salkić. 

Rekao je da porodice nevinih žrtava Glogove očekuju i traže kažnjavanje počinilaca ovih teških zločina. Poručio je i da se neće prestati govoriti o zličinima i pozivati na odgovornost i "neka niko ne očekuje da ćemo se mi umoriti u traženju pravde za žrtve  i kazne za zločince".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.