open-navfaktor-logo
search
Incident u bolnici
Lice medicinske sestre "sprženo" zbog nošenja maske dezinfikovane izbjeljivačem
Medicinska sestra koja radi u bolnici u Rusiji u teškom je stanju nakon što su joj u bolnici, gdje je je radila s pacijentima pozitivnim na koronavirus, dali zaštitnu opremu koja je tretirana hemikalijama.
11.05.2020. u 19:21
get url
text

Olga Ovinnikova zadobila je hemijske opekotine na licu nakon što je nosila izbijeljenu medicinsku masku na svom radnom mjestu u gradu Karabanovo na zapadu Rusije.

Ona radi u Gradskoj bolnici Karabanovo, gdje medicinsko osoblje mora nositi iste maske više puta zbog nedostatka zaštitne opreme, pišu lokalni mediji.

Prije ponovne upotrebe, maske se dezinficiraju izbjeljivačem na bazi hlora, prenosi Mirror.

Kako Olga navodi, koža joj je oštećena otrovnim hemikalijama koje su ostale na njenoj maski nakon dezinfekcije.

- Maske za jednokratnu upotrebu i zaštitna odijela peru se izbjeljivačem na bazi hlora i daju medicinskom osoblju na dalju upotrebu. Sat nakon što je započela moja smjena, na licu sam osjetila peckanje. Zbog pravila nisam mogla skinuti masku i morala sam izdržati dok ne završi radno vrijeme. Nakon što je moja smjena završila, skinula sam masku i vidjela da imam povrede po licu - ispričala je lokalnim medijima.

Dodala je kako je o tome obavijestila bolničku administraciju i zatražila liječničku pomoć, ali je umjesto toga poslana kući.

- Sljedećeg jutra mi se stanje pogoršalo i otišla sam doktoru. On me pregledao i dijagnosticirao mi hemijske opekotine drugog stepena. Nekoliko sati kasnije počela sam otežano disati, a stanje je postalo ozbiljno i lice je počelo bolno da otiče. Roditelji su me odveli u Moskvu, gdje sam primljena u centar za opekotine. Moj slučaj nije jedini ovakav incident, nedavno je i kolega pretrpio opekotine. Te maske moraju biti jednokratne - zaključila je.

Emmanuil Zdanovsky, koji vodi bolnicu, negirao je upotrebu izbjeljivača za dezinfekciju maski.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.