open-navfaktor-logo
search
Bejrut
Libanski zvaničnici prije dvije sedmice dobili pismo, upozoreni su na eksploziju
Libanski sigurnosni dužnosnici prošlog mjeseca upozorili su premijera i predsjednika da 2.750 tona amonij-nitrata, pohranjenih u luci u Bejrutu, predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije.
11.08.2020. u 08:32
get url
text

Ovu informaciju prenosi Reuters.

Nešto više od dvije sedmice poslije, 4. augusta, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali.

Više od šest hiljada stanovnika je povrijeđeno, domove je izgubilo više od 300 hiljada ljudi, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Reuters je imao uvid u izvještaje Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. jula predsjedniku Michelu Aounu i premijeru Hassanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izvještaju, visoki libanski sigurnosni dužnosnik za Reuters je izjavio da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u januaru, kojom je zaključeno da je hemikalije potrebno odmah osigurati.

Izvještaj o državnoj sigurnosti, koji je potvrdio slanje pisma predsjedniku i premijeru Libana, prethodno nije objavljeno.

- Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu - rekao je dužnosnik Reutersu.

Dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, učestvovao je u pisanju pisma, a kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla uništiti Bejrut.

Reuters nije mogao potvrditi sadržaj pisma, a uredi premijera i predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za komentar oko dobijanja pisma.

Libanski premijer Hassan Diab sinoć je objavio ostavku vlade nakon posljedica katastrofalne eksplozije, za šta je okrivio "endemsku korupciju" u zemlji.

Reuters ocjenjuje da bi saznanje o pismu moglo potaknuti dalje kritike i bijes javnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.