open-navfaktor-logo
search
Tiho radio iza kulisa
Li Qiang bi od subote trebao biti novi kineski premijer, bliski saveznik predsjednika Xi Jinpinga
Li Qiang koji bi trebao postati novi premijer Kine, četiri godine prije nego što je stekao popularnost kao inicijator dvomjesečnog zatvaranja Šangaja zbog epidemije COVID-19, tiho je radio iza kulisa kako bi pokrenuo odvažnu rekonstrukciju zastarjelog tržišta dionica u tom megapolisu.
07.03.2023. u 09:24
get url
text

Lijevim preusmjeravanjem, kako izvori navode, zaobišao je kinesku Regulatornu komisiju za papire od vrijednosti, koja je izgubila dio svoje moći pod novom postavom i pokazalo se ono što je postalo reputacija pragmatizma i bliskih veza s predsjednikom Xi Jinpingom.

Bivši šef Komunističke partije u Šangaju, Li Qiang bi trebao biti potvrđen za premijera u subotu tokom Nacionalnog narodnog kongresa, koji je u toku, i zadužen za upravljanje drugom po veličini svjetskom ekonomijom. On bi trebao zamijeniti Lija Keqianga, koji se povlači, i za koga se smatra da je sve više po strani, dok je Xi jačao kontrolu nad upravljanjem ekonomijom.

Krajem 2018, Xi je sam najavio novo tržište STAR Market u Šangaju, fokusirano na tehnologiju, kao i pilot-projekt IPO sistema zasnovanog na registraciji reformi koje su imale za cilj da privuku najpopularnije mlade firme u Kini da djeluju lokalno, a ne u inostranstvu, prenosi Reuters.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.