open-navfaktor-logo
search
Prijatelj BiH
Lévy na Twitteru: "Alija, predsjednik Bosne, prisiljen na rat i pobjednik, sjećajte ga se s poštovanjem"
Na svom Twitter profilu Lévy je odao počast rahmetli Aliji Izetbegoviću uz zajedničku fotografiju za koju je napisao da ju je "otkrio" u Muzeju
15.05.2019. u 10:30
get url
text

Bernard-Henri Lévy, francuski pisac i filozof, u ponedjeljak navečer u Narodnom pozorištu u Sarajevu izveo je svoju predstavu "Looking for Europe". Istog dana Lévy je obišao Šehidsko mezarje Kovači i Muzej Alije Izetbegovića. 

Lévy, koji je bio blizak prijatelj Alije Izetbegovića, je tom prilikom kazao da posjeta mezaru i Muzeju prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine u njemu budi sjećanja o velikom čovjeku, velikom otporu i, prije svega, sjećanja o čovjeku koji vodio rat, pobijedio u ratu, ali koji nije volio rat.

- On je bio vrsta čovjeka koja je cijelom dušom i tijelom mrzio ideju rata. Mrzio ju je, ali kada je stigao trenutak, kada je bio primoran zbog agresije, kako bi spasio svoj narod, tada, ne samo da je vodio rat, nego je i pobijedio. Ta ideja mudrog čovjeka, čovjeka knjige, čovjeka vjere, koji je bio primoran voditi rat i koji je to dobro radio, je jedna od najinspirativnijih ideja koje poznajem. Danas, u ovom sjajnom Muzeju, to je upravo ono što osjećam. Ovdje imamo sve dijelove Izetbegovićeve ličnosti. Imate čovjeka od vjere, čovjeka od knjiga i čovjeka od velikih riječi i imamo ovo oružje. Ta mješavina je za nekoga poput mene nešto sjajno- izjavio je Lévy novinarima tokom posjete Kovačima. 

Na svom Twitter profilu je također odao počast rahmetli Aliji Izetbegoviću uz zajedničku fotografiju za koju je napisao da ju je "otkrio" u Muzeju. 

-Alija Izetbegović, predsjednik Bosne, musliman i tolerantan, prisiljen na rat i pobjednik, bio je jedan od velikih ličnosti 20. stoljeća. Pozdrav njemu. Počast njemu. Sjećajte ga se s poštovanjem- napisao je Lévy na Twitteru.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.