Ponedjeljak, 14.06.2021.
Pejzaž Kapadokye nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a
FOTO: Anadolija

Let balonom iznad Kapadokije u prvih šest mjeseci ove godine probalo više od 230.000 ljudi

U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke doseći i pola miliona

Kapadokija, smještena u provinciji Nevsehir, popularna je turistička destinacija u Turskoj, a vremenski uslovi dozvoljavaju let balonima na topli zrak skoro 300 dana u godini, što privlači brojne turiste iz zemlje i svijeta.

U prvoj polovini ove godine balonom na topli zrak vozilo se 232.109 ljudi, a očekuje se da će do kraja godine te brojke dosegnuti i pola miliona. 

Pejzaž Kapadokye nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO-a, a pogled iz balona je jedinstveno iskustvo koje svake godine privlači stotine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Riječ je o specifičnom reljefu koji je nastao od vulkanske lave koju su obližnje planine izbacivale prije nekoliko miliona godina.

Turisti koji smognu hrabrosti svako jutro imaju priliku da se balonom vinu u visine iznad tog mjesta koje je spoj prirodnih i historijskih fenomena. Često se na nebu iznad Kapadokije u jutarnjim satima nalazi nekoliko desetina balona.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh