open-navfaktor-logo
search
Opća bolnica
Lepara o štrajku zdravstvenih radnika u Konjicu: U mizernom smo položaju, pitam se dokle će nas ovako držati
Štrajk zdravstvenih radnika u Konjicu se nastavio jutros, kada su oni na kapiju ispred Opće bolnice okačili svoje bijele mantile i otišli kućama u znak protesta zbog blokiranih računa i neisplaćenih plaća. Neki od njih su već najavili i otkaze.  
15.12.2021. u 17:40
get url
text

Situacija sa strpljenjem radnika je, prema riječima direktora Opće bolnice Konjic dr. Dženana Lepare, danas kulminirala. U razgovoru za Faktor je pojasnio dešavanja oko blokiranih računa ove zdravstvene ustanove, čiji dug prema Poreznoj upravi iznosi 5.300.000 KM, a naslijeđeni dug je 6.100.000 KM.

- Dug Opće bolnice Konjic, koja je ugašena 2016. godine, podijelio se. Ta dugovanja kao pravnog sljedbenika su se podijelila na Dom zdravlja Konjic i Opću bolnicu Konjic. Već 2016. godine je Porezna uprava trebala rješavati problem prema tom obvezniku, koliko znam, a nisam ni pravnik ni ekonomista. Porezna uprava je 15. oktobra ove godine blokirala naše račune. Račune preko kojih se primaju plaće svih uposlenika Opće bolnice Konjic i preko kojih se plaćaju svi dobavljači, sav potrošni i zaštitni materijal, lijekovi, znači sve što se nabavlja za bolnicu nabavlja se preko tog računa i ništa se ne može platiti bez tog računa. Situacija je više nego kulminirala. Zdravstveni radnici Konjica su dovedeni u jedan mizeran položaj. Ja se pitam dokle će nas ovako držati, mada vjerujem u državu i sve naše institucije - kaže dr. Dženan Lepara, specijalista urolog i direktor Opće bolnice Konjic od 1. marta 2021. godine.

{$galerijaFotografija}

Kako je istakao, radnici su došli do trećeg stepena štrajkačkih poteza, ali uprkos tome dežurni ljekari će nastaviti da rade u službama Urgentnog centra i u Hitnoj službi.

- Ovo je period pandemije, korone, kada je bilo teško svim zdravstvenim radnicima koji su zaradili svoje plaće, a još gore je da izgubimo mogućnost da ispunimo prava pacijenata na zdravstvenu zaštitu na našoj općini, koja je ogromna općina i najveća je po površini. Trenutno u bolnici imamo pacijente na Covid-odjelu, pacijente na dijalizi. To će, nadam se, funkcionisati, ali radnici su zaista na kraju strpljenja – upozorio je dr. Lepara.

Direktor Opće bolnice Konjic se pita zašto Porezna uprava nije ranije blokirala račune jer problem neuplaćivanja doprinosa datira još od septembra 2008. godine.

- Zašto Porezna uprava nije ranije vršila pritiske i blokade, pa se dopustilo da se ne uplate doprinosi, a plaće su se isplaćivale u jednoj Općoj bolnici. Ne znam kakav je odnos prema drugim zdravstvenim ustanovama i drugim preduzećima, da li oni mogu tako da isplaćuju plaće bez doprinosa. Sada je nastala reakcija. Naše je da putem sporazuma sa Poreznom upravom iznađemo neko rješenje – konstatuje dr. Lepara.

Osvrnuo se i na nedostatak zdravstvenog osoblja i njihov odlazak na rad u inostranstvo.

- To je veliki problem jer znamo da školovanje jednog ljekara traje pet godina, a da ne pričamo o specijalisti ili subspecijalisti. To su jako skupa ulaganja, napraviti jednog kvalitetnog doktora. To je investicija i društva i zdravstvenih ustanova. Mislim da je to i prioritet jednog društva. Što se tiče Konjica, još niko nije dao otkaz, što je bilo očekivano. Posebno od specijalista, ljudi koji su toliko rada uložili, oni neće raditi besplatno. Sada je ovo sve rad u nadi da će se problem u što skorijem roku riješiti – pojašnjava direktor Opće bolnice Konjic.

Opća Bolnica, Konjic, protesti, 15.12.2021
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.