open-navfaktor-logo
search
Česta pojava
"Lepa auta lepo gore": U Sarajevu lani vatra progutala 60 vozila, šta se krije iza toga
U sarajevskom naselju Jezero jutros nešto prije 4 sata izbio je požar u kojem su izgorjela dva parkirana automobila. Najprije je do požara došlo na "peugeotu 3008", sa kojeg se vatra proširila na drugo vozilo koje je bilo parkirano iza njega. Oba su potpuno izgorjela.
01.02.2022. u 19:00
get url
text

Sve se desilo u ulici Mustafe Busuladžića. Policija je tokom dana obavila uviđaj, zajedno sa vještakom protivpožarne zaštite, a kako bi se utvrdio tačan uzrok izbijanja vatre.

Vlasnik bijelog "peugeota" koji je prvi planuo Sarajlija S. A. kazao je za Faktor da je utvrđeno da se radi o samozapaljenju i da se u ovom slučaju ne radi o namjernoj paljevini.

- Bila su dva sudska vještaka i tako su mi prenijeli, da je uzrok najvjerovatnije neki kvar i da nema krivičnog djela - kaže vlasnik vozila za Faktor.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nismo dobili zvaničnu potvrdu ove informacije.

{$galerijaFotografija}

Vozila u plamenu česta su pojava u Kantonu Sarajevo, a osim gotovo zanemarivog broja požara koji nastaju usljed tehničke neispravnosti vozila, najčešće se radi o namjernim paljevinama. Tako je u toku prošle godine policiji prijavljeno čak 60 požara putničkih automobila.

- Od ukupno 208 požara, 60 se odnosilo na automobile. Nadležnom tužilaštvu (u odnosu na svih 208 požara) podnesena su 54 službena izvještaja za krivično djelo izazivanje opće opasnosti i 13 za krivično djelo paljevina - kazali su nam u sarajevskoj policiji. 

Najmanje 14 automobila izgorjelo je samo tokom decembra prošle godine.

VEZANI TEKST - Na Dobrinji sinoć gorjelo šest automobila, jedna osoba uhapšena

Požar koji je izazvao najviše štete bio je onaj u naselju Dobrinja, gdje je u noći 5. decembra izgorjelo čak šest automobila. Policija je zbog sumnje da je namjerno zapalila automobil "golf" sa kojeg se vatra onda proširila na još pet auta iste noći uhapsila Selmu R. iz Sarajeva.

U naselju Dolac Malta 10 dana kasnije zapaljen je "mini moris" u vlasništvu Zorana Blagojevića, savjetnika premijera FBiH Fadila Novalića. Kako nam je nakon uviđaja potvrđeno, utvrđeno je da je i njegov ljubimac na četiri točka namjerno zapaljen.

Kod pijace na Grbavici 8. decembra izgorio je "ford focus", Na Dobrinji je sedam dana kasnije izgorio "citroen C4", deset dana kasnije u ulici Nova u općini Centar izgorjeli su "ford" i "mercedes", nekoliko dana kasnije u Blažuju je izgorio "golf"...

VEZANI TEKST - Izgorio automobil Zorana Blagojevića, savjetnika Fadila Novalića

Motivi za paljevine automobila najčešće su neki vid osvete zbog nekih ličnih sukoba, kao opomena za vraćanje duga oštećenog ili člana njegove porodice, a nekad se vozila pale i nakon što su korištena u drugom krivičnom djelu, zbog prikrivanja dokaza.

Motiv za paljevinu automobila može biti i skretanje pažnje policije s drugih krivičnih djela. Tako je prije nekoliko godina organizovana kriminalna grupa koja se bavila razbojništvima, uoči svakog polaska "u akciju" na sasvim drugom kraju grada palila automobile, koji su bivali izabrani nasumično.

Iako je javna tajna da većina onih koji nekome žele zapaliti vozilo obično to ne rade lično, već za to angažuju određene osobe koje to rade za određeni novčani iznos, iz policije nikad nisu mogli zvanično potvrditi postojanje organizovane grupe koja se time bavi. U pravilu se radi o sitnim kriminalcima koji na taj način brzo dolaze do novca.

Kod namjernog paljenja vozila, počinioci najčešće zapaljivom tekućinom posipaju prednji i zadnji dio automobila. Obično se posipaju spojleri ili branici, plastika koja ima nižu tačku zapaljenja ili točkovi, šoferšajba, kederi... Koristi se benzin ili druge zapaljive smjese, kao i lakovi ili sprejevi koji se zapale otvorenim plamenom.

Policiji je kod otkrivanja počinilaca ovih djela otežavajuća okolnost to što zajedno sa automobilom izgori i većina materijalnih dokaza. Do počinilaca najčešće pokušavaju doći uz pomoć snimaka videonadzora. Međutim, često ni to ne pomaže ukoliko se na kameri ne vidi i sam momenat paljenja automobila.

Izgorio automobil u naselju jezero, sarajevo, 02.02.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.