open-navfaktor-logo
search
Holivudska zvijezda
Leonardo Di Caprio podržao kampanju za zaštitu netaknutih rijeka u našoj zemlji
Jedan od najboljih svjetskih glumaca, holivudska zvijezda, Leonardo DiCaprio pridružio se pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.
23.09.2020. u 16:35
get url
text

- Neka rijeke u BiH teku slobodno- napisao je DiCaprio na svom Twitter profilu, ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od hiljadu kilometara riječnih tokova u toj zemlji.

Holivudski glumac podržao je početak kampanje različitih ekoloških udruženja i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH. Leonardo već godinama koristi društvene mreže za promicanje svojih misija povezanih s brigom za okoliš.

Organizacija pod nazivom Udruženje za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojeg je trebalo provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz juna ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana u tom entitetu.

- Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom hiljade kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi- stoji u pozivu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.