Potpredsjednik Lendo upoznao je muftiju Grabusa sa aktuelnim političkim dešavanjima u FBiH, sa posebnim osvrtom na proces formiranja novog saziva Vlade FBiH. Tokom razgovora je konstatovana potreba postizanja dogovora svih relevantnih političkih faktora kako bi se taj proces okončao što prije i u interesu svih građana FBiH.

Na sastanku je također razgovarano o aktivnostima i projektima koji se realizuju na području Muftijstva sarajevskog, mogućnostima saradnje sa institucijama vlasti, te o trenutnom stanju bošnjačkog naroda i međusobnim odnosima.


Zajednički je iskazana zabrinutost zbog tendencije stvaranja dubokih političkih podjela među Bošnjacima, što se direktno reflektira na poziciju bošnjačkog naroda u cijeloj Bosni i Hercegovini i regionu. U tom kontekstu su sagovornici kao naročito neprihvatljive izdvojili politički motivisane napade na Islamsku zajednicu u Bosni i Hercegovini i reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Zaključeno je da je neophodno uložiti dodatne napore da se prevaziđu političke razlike među Bošnjacima koje nanose štetu narodu u cjelini i državi Bosni i Hercegovini, saopćio je Kabinet potpredsjednika FBiH.