open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik FBiH
Lendo: Ova država neće dozvoliti nikome da bude privatna prćija, ovo je država građana BiH
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Refik Lendo danas je posjetio Tuzlanski kanton (TK), a u sklopu posjete susreo se s premijerom Tuzlanskog kantona Irfanom Halilagićem. Na sastanku se najviše razgovaralo o putnoj deblokadi TK, za šta je potrebno uključivanje Federacije BiH jer ovaj kanton još nema niti jednog metra brze ili autoceste.
12.05.2023. u 15:41
get url
text
Potpredsjednik FBiH Refik Lendo

Potpredsjednik FBiH Refik Lendo rekao je da će tražiti od Vlade FBiH da nastavi kontinuitet saradnje sa TK i lokalnim zajednicama.

- Moj osnovni cilj je da se nastavi saradnja politička i ekonomska, posebno kada je u pitanju otvaranje kantona, bilo kroz aerodrom ili ceste. FBiH je institucija građana i država BiH je država svih građana i niko nema pravo odlučiti da se sredstva negdje ne ulažu. Obaveza svih državnih institucija je da sredstva ulažu tamo gdje je najpotrebnije i očekujem da se vlasti na nivou entiteta i države ništa slabije ne odnose prema TK u odnosu na ranije. To se očekuje od mene, ali i od premijera FBiH Nermina Nikšića i institucija BiH. Ova država neće dozvoliti nikome da bude privatna prćija, ovo je država građana BiH i tako se trebaju svi ponašati - rekao je Lendo.

Premijer TK Irfan Halilagić istakao je da bi bio najsretniji kada bi ova Vlada FBiH bila puno bolja od prethodne, po pitanju putne deblokade TK.

- U mandatu koji je pred nama računamo na podršku viših nivoa vlasti, naročito u infrastrukturnim projektima. Treba nam svaka vrsta asistencije i u narednim danima ćemo ići s deklaracijom o prioritetnoj potrebi putne deblokade TK. S tim dokumentom ćemo ići ka Skupštini TK, a onda pozvati i gradonačelnike i načelnike općina i gradova te sve zastupnike sa svih nivoa vlasti iz TK da tu ideju zastupaju i djeluju. To treba građanima i privredi - rekao je premijer Halilagić i dodao da svaki put kada idemo u naš glavni grad, mi vidimo kakvim putem idemo, a slično je prema Srebreniku i posebno prema Doboju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.