open-navfaktor-logo
search
Dogovor svih
Lendo: Kao potpredsjednik FBiH spreman sam razgovarati sa svim akterima kod formiranja vlasti pa i sa Nikšićem
Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo za Faktor je kazao kako je za imenovanje Vlade Federacije potrebno postići sveobuhvatan dogovor svih političkih stranaka koje su nezaobilazne u tom procesu. Naglašava da su bilo kakve privremene izmjene Ustava neprihvatljive.
08.03.2023. u 18:52
get url
text

Prokomentirao je i odlazak Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, kod predsjednice FBiH Lidije Bradare na razgovor o formiranju vlasti.

"Nadam se da će biti dovoljno razuma"

Rok za formiranje nove Vlade Federacije već teče i u svojim ranijim izjavama Lendo je ukazao da ne može dati svoj potpis na prijedlog nove Vlade FBiH ukoliko u njoj neće biti ministri SDA, a da bi prijedlog za novu vladu prošao, neophodni su potpisi oba potpredsjednika.

- Za imenovanje Vlade Federacije BiH neophodno je postići sveobuhvatan dogovor svih političkih stranaka koje su nezaobilazne u tom procesu, a to su SDA, SDP i HDZBiH sa partnerskim strankama. Što prije sjednemo za pregovarački sto, prije ćemo taj dogovor i postići. Pokušaj zaobilaženja stranaka koje imaju većinu u Klubu Bošnjaka, a to su SDA i Demokratska fronta, blokiranje je uspostave vlasti i nadam se da će biti dovoljno razuma i spremnosti da se ispoštuje Ustav FBiH i većinska izborna volja jednog naroda - kazao nam je Lendo.

Upitali smo ga da li će on primiti Nikšića, koji je ispred "Osmorke" predložen za premijera FBiH, da li mu se uopće najavio i šta misli o Nikšićevom promptnom odlasku kod Bradare.

- Ja kao potpredsjednik FBiH sam dužan i spreman razgovarati sa svim akterima u procesu formiranja vlasti, pa tako i sa predsjednikom SDP-a Nerminom Nikšićem - kazao nam je.

Osvrnuo se na posljednju izjavu predsjednice FBiH Lidije Bradare koja je kazala kako opcija da je za izbor premijera FBiH dovoljan potpis predsjednika i jednog potpredsjednika Federacije BiH, ne bi bilo dobra kao trajno rješenje. Tačnije, bilo bi pogubno za hrvatski narod.

"Siguran sam da visoki predstavnik ne bi ni pomislio"

- Bilo kakve privremene izmjene su apsolutno neprihvatljive i predstavljale bi skrnavljenje demokratskih procesa i izborne volje građana. Ukoliko postoji spremnost parlamentarnih stranaka da se krene u izmjene Ustava FBiH koje će omogućiti formiranje Vlade FBiH bez neophodnog potpisa jednog od tri člana rukovodstva FBiH, uz većinu u Zastupničkom domu ili opću većinu u oba doma, vjerujem da bi SDA podržala takvu inicijativu.

Prizivanje nametanja privremene odluke koja bi omogućila formiranje vlasti mimo volje Kluba Bošnjaka, a ne trajnog rješenja koje bi eventualno omogućilo uspostavu Vlade FBiH bez sva tri potpisa, neozbiljno je i predstavljalo bi direktno pogodovanje jednoj stranci i potpuno obezvređivanje volje jednog naroda. Siguran sam da visoki predstavnik ne bi ni pomislio da nametanjem takvih nedemokratskih rješenja uvede pravni haos u FBiH - rekao je Lendo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.