open-navfaktor-logo
search
Šokantna ispovijest
Legenda Liverpoola šokirala priznanjem: Morao sam ubijati
Gađali su me noževima, strelicama za pikado, bilijarskim kuglama, krompirima u koje su zabodeni žileti, kaže on
22.09.2018. u 12:16
get url
text

Jedan od najtrofejnijih igrača Liverpoola i ikona Redsa, koja je s klubom proživljavala najljepše, ali i najteže trenutke kluba u historiji, u intervjuu za BBC otkrio je šokantne detalje iz mladosti.

Bruce Grobbelaar na golu Liverpoola proveo je 13 godina (1981.-1994.) i za to vrijeme osvojio šest naslova prvaka Engleske, jednu titulu prvaka Evrope, tri FA kupa i isto toliko Liga kupova.

Grobbelaar je kao golman Redsa svjedočio i katastrofama na Heyselu i Hillsboroughu. Ali sada smo saznali da je prije nego što je gledao masovne pogibije na tribinama tome u još većem opsegu svjedočio u brutalnom ratu u kojem je i sam nevoljko dao doprinos broju mrtvih.

Drama golmana rođenog u Južnoj Africi počela je 1978. kada je imao 21 godinu. Tada je u Rodeziji, međunarodno nepriznatoj afričkog državi s rasističkom bijelom vladom, regrutiran radi služenja vojnog roka. Umjesto da u uniformi provede 11 mjeseci, nosio ju je dvije godine, do kraja rata u kojem su se crni gerilci borili za kraj strahovlade bijele manjine, prenosi index.hr.

- Bio sam izviđač koji je išao duboko u neprijateljsku pozadinu. Tokom ratovanja vidio sam tri prijatelja kako ginu, a i sam sam bio prisiljen ubijati. Strašne uspomene na to me više toliko ne proganjaju, ali i danas se znam usred noći buditi obliven hladnim znojem mučen tim sjećanjima - ispovjedio se Grobbelaar.

Priznao je da mu je fudbal "spasio život" i spriječio ga da do kraja ne potone u depresiju i frustraciju nakon što su mu smrt i rat obilježili mladost.

- Svašta sam doživio kao golman: gađali su me noževima, strelicama za pikado, bilijarskim kuglama, naoštrenim kovanicama, krompirima u koje su zabodeni žileti - prisjetio se istom prilikom Grobbelaar.

Jasno je zašto je golman poznat po provokativnom ponašanju na to sve reagirao sa smiješkom. Prije toga je ubijao u nemilosrdnom ratu u kojem je poginulo više od 20 hiljada ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.