open-navfaktor-logo
search
"Poslovna saradnja"
Lažni milijarder iz Vijetnama se predstavlja kao Dodikov "viši savjetnik", delegacija iz RS-a ga posjetila
Već je u zaborav javnosti u Bosni i Hercegovini pala posjeta navodnog vijetnamskog milijardera Mai Vu Minha našoj zemlji, gdje se u junu 2019. godine sastao sa tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom entiteta RS Željkom Cvijanović.
25.02.2020. u 13:12
get url
text
Mai Vu Minh i Milorad Dodik

Na sastancima se, kako su prenijeli mediji pod Dodikovom kontrolom, razgovaralo o mogućim investicijama Sapa Thale Groupa, kompanije u vlasništvu Mai Vu Minha, u entitet RS. U toj priči ne bi bilo ništa sporno, da naknadno nije utvrđeno da se radi o lažnom milijarderu, koji se na internet bespućima nevješto predstavlja kao vlasnik uspješne kompanije spremne da investira ogromne novce.

VEZANI TEKST - Analiza koju morate pročitati: "Vijetnamski milijarder" i druge bajke

Dodik i Cvijanović su nakon ovog "otkrića" nerado komentirali svoj susret sa vijetnamskim "milijarderom", iako je ustanovljeno da je Vijetnamac na sastanak putovao avionom u vlasništvu Vlade RS-a.

Međutim, to nije spriječilo zvaničnike iz entiteta RS da nastave saradnju sa fantomskom kompanijom Sapa Thale Group.

Tako je, sudeći prema medijskim izvještajima, "milijarder" Mai Vu Minh krajem prošle godine sastao sa "asistentom predsjednika BiH" Slavenom Ristićem.

Radi se o vlasniku Tehničkog remonta Bratunac, koji se u Vijetnamu, pored Mai Vu Minha, sastao sa Nguyenom Dac Nghiepom, izvršnim direktorom Sapa Thale Groupa, te sa neimenovanim predstavnicima vijetnamskih vlasti.


Izvršni direktor Sapa Thale Groupa Nguyen Dac Nghiep

- Što se tiče rezultata radne posjete, gospodin Mai Vu Minh rekao je da je bila uspješna, kako se i očekivalo – navodi se u posljednjem medijskom izvještaju.

Također se podsjeća da je Mai Vu Minh boravio u BiH, gdje se sastao sa Dodikom, Cvijanović, ali i srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem, a tvrdi se da je navodni milijarder u posljednje četiri godine širom svijeta investirao devet milijardi dolara u bankarski sektor, visoku tehnologiju, gradnju infrastrukture, transport, nekretnine, turizam i poljoprivredu.

Zanimljivo je da se Mai Vu Minh u decembru prošle godine u vijetnamskim medijima predstavljao kao novimenovani "viši savjetnik predsjednika BiH" Milorada Dodika.

- Nedavno je predsjednik BiH Milorad Dodik ponudio milijarderu Mai Vu Minhu da postane njegov viši savjernik. Ponuda je uslijedila nakon sastanka milijardera Mai Vu Minha u svojstvu čelnika Sapa Thale Groupa sa predsjednikom BiH u okviru programa "Bilateralna investiciona saradnja između Sapa Thale Groupa sa vladom i vodećim biznismenima u BiH" u junu 2019. godine – navodi se u izvještaju.

O stvarnom karakteru posjete Vijetnamu, koja je organizirana uprkos činjenici da je doveden u pitanje kredibilitet "vijetnamskog milijardera", mediji u entitetu RS nisu izvještavali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.