open-navfaktor-logo
search
Sramotno
Lažirali rezultate sa Olimpijskih igara u Brazilu i izjednačili Čeprkala sa Osimom, Bajevićem, Džekom...
Politika i sport? Ne, to definitivno ne može u istu rečenicu. Isto kao što u istu rečenicu ne mogu Ivica Osim i Mihajlo Čeprkalo.
26.01.2021. u 11:39
get url
text

Ili Duško Bajević i spomenuti plivač. Ili Bogdan Tanjević, Edin Džeko, Amel Tuka... Da dalje ne nebrajamo, jer nema smisla.

A politika je izjednačila sportske gromade sa plivačem iz Banja Luke, koji uz svo uvažavanje, rezultatima i doprinosom razvoju sporta, nije ni do koljena Osimu, Bajeviću, Džeki...

O čemu se radi? Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donijelo je Odluku o dodjeli Državne nagrade za sport Bosne i Hercegovine za 2020. godinu. Dobitnik je plivač Mihajlo Čeprkalo.

Njemu će danas nagradu i novčani ček uručiti ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević.

- Ovom odlukom dodjeljuje se Državna nagrada za sport Bosne i Hercegovine za 2020. godinu kao najveće priznanje koje BiH dodjeljuje za izuzetan doprinos u razvoju sporta i afirmaciju BiH - piše u Odluci o dodjeli nagrade Čeprkalu, objavljenoj u Službenom listu BiH, a koju je "potpisao" Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Čeprkalu će osim "plakete" biti dodijeljena i novčana nagrada u iznosu od 10.000 KM. U Službenom listu su objavljeni i razultati na osnovu kojih je banjalučki plivač dobio nagradu.

Zanimljivo, u obrazloženju su čak lažirani rezultati sa Olimpijskih igara 2016. godine u Rio de Janeiru. Čeprkalo je u Brazilu osvojio 37. mjesto, a u službenom listu je objavljeno da je bio 36. Istina, nisu ga previše "pogurali", ali će ostati dokumentovano da je lažirani rezultati.

- Državna nagrada za sport dodjeljuje se Mihajlu Čeprkalu, rođenom 9. juna 1999. godine u Banjoj Luci, za izuzetno ostvarene rezultate kao što su: osvojeno 4. mjesto na EYOF-u Tbilisi u Gruziji 2015. godine, 36. mjesto (u zvaničnim dokumentima piše da je Čeprkalo zauzeo 37. mjesto od 45 takmičara) na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, 26. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Kazanu u Rusiji 2015. godine. Na Olimpijskim igrama u Rio de Jaineru 2016. godine bio je najmlađi plivač u utrci na 1500 m kraul. Na Balkanskom prvenstvu u Bugarskoj 2016. godine osvojio zlatnu, srebrenu i bronzanu medalju. Osvojio preko 500 medalja i 30 pehara na međunarodnim takmičenjima - piše u Službenom listu BiH.

Državna nagrada za sport najviše je priznanje koje Bosna i Hercegovina dodjeljuje za izuzetno uspješan rad u oblasti sporta.

Kako je, zapravo, Čeprkalo postao laureat? Prema posljednjim informacijama član je dva kluba - Plivački klub Vojvodina (Srbija) i APK "22. april" iz Banja Luke. Navodno, ovaj klub ga je i predložio nakon konkursa koji je u oktobru prošle godine raspisalo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Upravo je spomenuto ministarstvo formiralo komisiju, koja je na osnovu pristiglih prijava odlučila da banjalučki plivač ponese ovu laskavu titulu... Zasluženo ili ne, procijenite sami.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.