navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Recept

Lazanje s tikvicama: Lagane i zdrave, a jednako ukusne i kao kalorični original

Jedno od apsolutno legendarnih jela od tjestenine su naravno lazanje. Klasik italijanske kuhinje koji su prvi počeli pripremati Italijani u pokrajini Emiliji.

Objavljeno: 06.03.2020. u 10:15
get url
text
Foto: Ilustracija

Danas postoji mnogo vrsta lazanja, i  mogu varirati prema sosu, nadjevu, vrsti tijesta i dužini pečenja, no ono što im je svima zajedničko je sočni bešamel umak zbog kojeg je ovo jelo toliko kremozno.

Tradicionalni recept za lazanje uključuje tjesteninu, mesni ili povrtni umak, i obilje bešamela kao i ribanog parmezana, a rezultat je ukusno očaravajući. Ipak, ovo jelo ima i jednu manu - iznimno je teško i kalorično, pa ga mnogi iz tog razloga izbjegavaju.

No postoji i light varijanta. Lazanje od tikvica su twist recept na originalnu varijantu, a iako manje zasitne - nimalo ne zaostaju za okusom. Ove preukusne lasagne od tikvica toliko su dobre da nećeš ni primijetiti da im nedostaje jedan inače ključni sastojak - tijesto.

Lazanje s tikvicama:

Sastojci:

• 500 grama mljevene puretine, piletine, govedine ili mješanog mesa
• Dvije veće tikvice (narezane na duge i tanje šnite)
• Jedan luk
• Dvije čehne bijelog luka
• Maslinovo ulje
• 100 mililitara pasiranog paradajza
• Jedan svježi paradajz (sitno nasjeckan)
• 20 dekagrama mozzarelle (ili nekog sira po želji) u komadu
• Šaka naribanog parmezana
• Jedno jaje
• Sol i papar
• Sušeni, mljeveni origano
• Sušeni, mljeveni bosiljak

Priprema:

1. Prvo meso preprži na luku i bijelom luku koje si sitno nasjeckala te začini paprom i soli. Nakon što meso poprimi boju, u zdjelu dodaj pasirani paradajz, svježe nasjeckani paradajz, origano i bosiljak po želji. Neka se meso krčka oko 20 minuta, a za to vrijeme uključi peć da se grije na 180 stepeni.

2. Tikvice nareži na tanje trakice, posoli i ostavi da stoje nekoliko minuta. Zatim iz njih iscijedi tekućinu pomoću papirnih ubrusa i preprži ih na tavi, na maslinovom ulju, s obje strane oko minutu. U zasebnoj posudi pomiješaj jaje i parmezan (naribani) i dodaj smjesi malo soli i papra.

3. U posudu za pečenje na dno stavi malo pasiranog paradajza i posloži tikvice, pa sve premaži smjesom jaja i parmezana. Zatim stavi meso i na njega posloži mozzarellu narezanu na kolutiće i ponavljaj postupak dok ne iskoristiš sve sastojke. Na vrh stavi mozzarellu i aluminijsku foliju te stavi u peć.

4. Peci prekriveno oko 40 minuta, pa još 5-10 minuta otkriveno da lazanje poprime boju i dobiju lijepu zlatno-smeđu koricu.