- Danas nam je proglašen pravi hibridni rat, totalni rat - rekao je Lavrov obraćajući se sastanku Fonda za javnu diplomatiju Gorčakova u Moskvi.

Naveo je da taj termin (totalni rat, op. a.) koji je koristila "Hitlerova Njemačka", sada izgovaraju mnogi evropski političari kada govore o tome šta žele da urade sa Ruskom Federacijom.

- Ciljevi se ne kriju, oni su javno objavili da će uništiti, slomiti, istrijebiti, zadaviti rusku ekonomiju i Rusiju u cjelini - izjavio je Lavrov.

Lavrov je rekao i da maltretirajući Rusiju zapadni političari zaboravljaju vrijednosti koje su dugo proklamirali, uključujući slobodu govora, tržišnu ekonomiju, nepovredivost privatne svojine i pretpostavku nevinosti.

- Čim je Zapad morao nešto da uradi protiv Rusije, lako je izdao te vrijednosti - rekao je on.

Rekao je kako sumnja da će Rusija biti izolovana uprkos svim naporima i pritiscima i dodao da se zemlja neće sama izolovati.

- Većina zemalja u svijetu zainteresovana je za ravnopravnu međudržavnu saradnju zasnovanu na ključnim principima Povelje Ujedinjenih nacija - rekao je šef ruske diplomatije.

O motivima Rusije u Ukrajini, Lavrov je još jednom rekao da je glavni cilj zaštita stanovništva pobunjeničkih republika od "vojne prijetnje iz Kijeva".

Lavrov je naglasio da Rusija ne bi započela svoju "specijalnu vojnu operaciju", da je Kijev implementirao sporazum iz Minska.

Izjavio je da Rusija nije imala drugog izbora, kada je postala jasna mogućnost vojne konfrontacije na ruskoj granici.

- Svih tih godina koliko su ukrajinske vlasti izbjegavale implementaciju Minskog sporazuma, nacionalisti su uništavali objekte civilne infrastrukture – bolnice, škole, sve se to zna, te činjenice su dokazali naši mediji, ali je na Zapadu prešućeno, uključujući i ubijanje civila - rekao je ruski ministar.

Pozvao je članove Fonda za javnu diplomatiju Gorčakov da razmotre geopolitičku situaciju i da akcenat stave na razvoj saradnje sa zemljama koje se nisu pridružile "antiruskoj histeriji".