open-navfaktor-logo
search
Telefonski razgovor
Lavrov uime Putina čestitao Dodiku na pobjedi
Dodik najavio kako će se zalagati za "slovo", a ne za "duh" Dejtonskog sporazuma
10.10.2018. u 17:37
get url
text

Predsjednik RS Milorad Dodik razgovarao je danas telefonski sa ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejom Lavrovim, koji mu je uime predsjednika Rusije Vladimira Putina i u svoje lično ime čestitao pobjedu za člana Predsjedištva BiH.

Lavrov je Dodiku poželio što skorije formiranje skupštinske većine i imenovanje Vlade RS-a, te ga zamolio da prenese čestitke Željki Cvijanović koja preuzima dužnost predsjednika RS-a.

Ministar vanjskih poslova Rusije izrazio je očekivanja da će Predsjedništvo BiH raditi na legalan način, da će raditi uz čvrsto poštovanje Dejtonskog sporazuma, poštujući prava entiteta i tri naroda u BiH, saopćeno je Dodikovog kabineta.

Dodik je zahvalio na čestikama, ističući da će se kao član Predsjedništva iz reda srpskog naroda zalagati za slovo Dejtona i poštovanje Ustava, “onako kako piše u tim dokumentima, bez namjere da provodi bilo kakvu politiku duha Dejtona”.

Ministar Lavrov rekao je da će Rusija podržavati takvu politiku predsjednika Dodika i njega lično, navodi se u saopćenju.

Ruski ministar vanjskih poslova zamolio je predsjednika RS da prenese saučešće porodici poginulog radnika Rafinerije u Bosanskom Brodu, poželivši povrijeđenim radnicima brz oporavak.

Ministar Lavrov je rekao da je upoznat da se vodi istraga o uzrocima nesreće i da očekuje da će se brzo saznati kako je došlo do nje.

Predsjednik Dodik je informisao ministra Lavrova da je danas obišao povrijeđene radnike, koji su u bolnici i van životne opasnosti, te da je u Bosanskom Brodu razgovarao sa rukovodstvom Rafinerije nafte, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.