open-navfaktor-logo
search
Šef ruske diplomatije
Lavrov ubistvo Darije Dugine nazvao varvarskim zločinom: Ne može biti milosti za zavjerenike i krvnike
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nazvao je u utorak ubistvo ruske novinarke Darije Dugine "varvarskim zločinom" i rekao da počinioci ne zaslužuju milost.
23.08.2022. u 15:36
get url
text

- Istraga će se, nadam se, brzo završiti, a na osnovu rezultata ove istrage, naravno, ne može biti milosti za zavjerenike i krvnike - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa sirijskim kolegom Faisalom Mekdadom.

Dugina (29) bila je kći ruskog sociologa i filozofa Aleksandra Dugina, koji je na čelu Međunarodnog evroazijskog pokreta, političkog pokreta koji se protivi američkim vrijednostima poput liberalizma i kapitalizma.

Dugin je 2014. godine uvršten na listu "100 globalnih mislilaca modernog svijeta" časopisa "Foreign Policy". Također je na listi osoba pod sankcijama SAD-a i EU-a zbog otvorene podrške Putinovoj politici.

Ruska Federalna služba sigurnosti (FSB) u ponedjeljak je saopćila kako je utvrđeno da ukrajinske specijalne službe stoje iza ubistva Dugine. U saopštenju FSB-a se navodi da je ubistvo izvršila državljanka Ukrajine Natalija Vovk koja je prošlog mjeseca došla u Moskvu i nakon napada pobjegla u Estoniju.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.