open-navfaktor-logo
search
Zagreb
Lavrov u Hrvatskoj: Visoki predstavnik u BiH je anahronizam
Ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman sastao se s ministrom vanjskih poslova Ruske Federacije Sergejem Lavrovom koji boravi u službenoj posjeti Hrvatskoj, a na sastanku su razgovarali o situaciji u susjedstvu, posebno u BiH, ali i o ostalim "kriznim žarištima".
16.12.2020. u 12:47
get url
text

Nakon službenog sastanka dvojice ministara, održana je ceremonija potpisivanja Programa saradnje u području kulture između Vlade Hrvatske i Vlade Ruske Federacije za period 2020. - 2022. te Plana konsultacija između Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske i Ministarstva vanjskih poslova Ruske Federacije za period 2021. - 2022. 

Hrvatski ministar Grlić Radman je naglasio kako je, unatoč postojećim problemima, komunikacijski kanal između Evropske unije i Ruske Federacije, potrebno održavati otvorenim. Jedan od važnih tema razgovora bila je situacija u zemljama zapadnog Balkana, posebno su se dotaknuli situacije u BiH, pri čemu je hrvatski ministar Radman ukazao na važnost održanja konstitutivnosti sva tri naroda te njihovog prava da biraju svoje legitimne predstavnike.

- Imamo jedinstven stav po pitanju Bosne i Hercegovine da je potrebno striktno poštivanje Dejtonskog sporazuma i njegovih temelja koji se tiču jednakopravnosti i konstitutivnosti sva tri naroda te dva entiteta. Razgovarali smo i o stanju na Kosovu gdje je potrebna provedba Rezolucije UN-a  te potrebi da Priština ispuni obavezu stvaranja srpskih općina na sjeveru Kosova - kazao je Lavrov.

Lavrov je kazao kako se slaže s hrvatskom stanom, kada je riječ o reformi izbornog sistema u BiH, kako svaki narod treba moći izabrati svog legalnog predstavnika u organima vlasti, uključujući Predsjedništvo BiH.

Reforma Izbornog zakona u BiH

- Stoga smatramo da je potrebna reforma izbornog zakona. Nemamo potrebu suprotstavljati se da neka zemlja uđe u neki savez, pa je naš stav o BiH i njenom članstvu u NATO-u isti. BiH je neovisna zemlja, unatoč tome što u njoj još uvijek postoji vanjski protektorat u obliku visokog predstavnika, što smatram anahronizmom. BiH u skladu sa svojim Ustavom i Dejtonskim sporazumom treba sama odlučivati o vanjskopolitičkoj liniji. Svi trebaju poštivati odluke koju BiH donosi a koje su u skladu s Dejtonskim sporazumom, ali treba shvatiti da BiH nema bez poštivanja sva tri naroda. To podrazumijeva i poštivanje stava RS-a o vojnoj neutralnosti - kazao je Lavrov.

Govoreći o jugoistoku Ukrajine, Lavrov je naglasio važnost provedbe sporazuma iz Minska koji je u saglasnosti s Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a. Odbacio je optužbe o upletenosti ruskih hakera u nedavno održane predsjedničke izbore u SAD-u te dodao kako su te optužbe uperene prema Moskvi, kao i u slučaju trovanja Navaljnova, lažne. Poručio je kako SAD nastoji potkopavati čitav pravoslavni svijet, pa tako i Ukrajinu.

Produbljivati ekonomske odnose

Lavrov je ocijenio kako unatoč problemima u dijalogu Ruske Federacije s Evropskom unijom postoji dobar i konstruktivan odnos s Republikom Hrvatskom. Grlić Radman je pohvalio ulogu Ruske Federacije u postizanju primirja u Nagorno Karabahu, a razgovarali su i  o aktualnom stanju u Ukrajini, na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi.

Lavrov je ocijenio kako je potpisivanje sporazuma na području kulture važno za područja nauke i obrazovanja za oba naroda, a naveo je kako je jedna od tema bilo otvaranje ruskog centra za nauku i u kulturu u Zagrebu koji postoji u mnogim gradovima. 

Dva ministra istaknula su kako je važno produbljivati međusobne ekonomske odnose, za što postoji potencijal, posebno u sferi turizma, a navedeno je i već uspješno poslovanje ruskih firmi Sberbank i Gazprom u Hrvatskoj.

Nakon sastanka Lavrova s predsjednikom Vlade Hrvatske Andrejem Plenkovićem danas će ruski ministar sudjelovati na svečanoj ceremoniji otvaranja nove zgrade Ambasade Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj. Lavrov je boravio zadnji put u službenoj posjeti Hrvatskoj 2004. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.