- Ova operacija na istoku Ukrajine ima za cilj, kao što je najavljeno od samog početka, da se u potpunosti oslobode republike Donjeck i Lugansk - kazao je Lavrov u video intervjuu za India Today.

Upitan u više navrata planira li Rusija koristiti nuklearno oružje u Ukrajini, Lavrov je rekao da te optužbe dolaze s ukrajinske strane, a posebno ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, te da je Rusija historijski bila protiv upotrebe nuklearnog oružja, prenosi CNN.

- Nikad nismo spominjali ovo - rekao je Lavrov, pozivajući se na komentare Zelenskog u kojima se navodi da bi Rusija mogla koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Kada su mu ponovo postavili isto pitanje, Lavrov je rekao:

- Kada su Sovjetski Savez i SAD 1987. godine, (Mihail) Gorbačov i (Ronald) Regan, odlučili da imaju posebnu odgovornost za mir na ovoj planeti, potpisali su svečanu izjavu da ne može biti pobjednika u nuklearnom ratu i stoga nuklearni rat nikada ne smije biti pokrenut.

Odgovarajući na pitanje o smrti civila u Ukrajini i pozivanju ruskih vojnih snaga na odgovornost za moguća kršenja, Lavrov je rekao kako imaju zakon koji zabranjuje vojsci da čini bilo šta što nije dozvoljeno međunarodnim humanitarnim pravom.

- Svaka kršenja su apsolutno registrovana i istražena - tvrdi Lavrov.

On je ponovio stav Rusije da su izveštaji o zvjerstvima koje su počinile ruske snage u Buči "iscenirani".