open-navfaktor-logo
search
Neprijateljski čin
Lavrov: Rusija će odgovoriti konkretnim akcijama na napad na Kremlj
Rusija će odgovoriti konkretnim akcijama na pokušaj napada dronom na Kremlj, izjavio je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.
05.05.2023. u 11:54
get url
text

U razgovoru s novinarima nakon sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u Goi u Indiji, Lavrov je nazvao nedavni napad dronom, za koji Kremlj tvrdi da ga je izvela Ukrajina, neprijateljskim činom.

- Apsolutno je jasno da bez znanja 'gospodara' kijevski teroristi to ne bi mogli počiniti - tvrdi on, zaprijetivši da "neće odgovarati na priče o tome da li je to 'casus belli' (čin ili događaj koji ili izaziva ili se koristi za opravdanje rata) ili ne.

- Odgovorićemo konkretnim akcijama - rekao je Lavrov.

Kremlj je u srijedu saopćio da je Ukrajina pokušala napad na predsjedničku rezidenciju s dvije bespilotne letjelice, koje su oborene u utorak navečer.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici negirali su umiješanost Kijeva u napad dronom.

Kremlj je u četvrtak saopćio da je o navodnom napadu Ukrajine dronovima na predsjedničku rezidenciju odlučio SAD.

- Svjesni smo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu, već u Washingtonu. I Kijev radi ono što mu se kaže da radi - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Evropska unija je u četvrtak pozvala Rusiju da ne koristi navodni napad dronom kao izgovor za eskalaciju rata protiv Ukrajine.​​​​​

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.