open-navfaktor-logo
search
Oštre kritike
Lavrov poručio: Nedopustivo je da se u BiH i dalje imenuje visoki predstavnik
Pozivam vas da pogledate medije, društvene mreže i šta govori Rusija tim povodom. Ne govorimo ništa što bi se moglo tumačiti kao miješanje – naglasio je Lavrov
21.09.2018. u 18:44
get url
text

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je danas na konferenciji za novinare u Banjoj Luci kako smatra "nedopustivim" da se u BiH još uvijek imenuje visoki predstavnik.

Lavrov je potcrtao da se Rusija čvrsto zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma i da je protiv bilo kakvog pokušaja da se on revidira.

- Bilo koje reforme moguće su samo samo uz dogovor dva entiteta i tri državotvorna naroda – istakao je Lavrov i dodao da Rusi "stalno vide privrženost Dodika Dejtonskom sporazumu".

 Ocijenio je i da je odavno prezrelo pitanje "oslobađanja BiH od spoljne uprave", kako bi BiH mogla da bude normalna i suverena država koja sama rješava pitanja.

Lavrov je govorio i o tome da se sa RS podudaraju stavovi  oko brojnih pitanja na Balkanu, kao što su Kosovo, Makedonija i Crna Gora.

- Ubijeđeni smo da se ta pitanja trebaju rješavati na uzajamnu korist i uz saglasnosti svih učesnika i zainteresovanih naroda. Nedopustive su akcije zapadnih zemalja koje pokušavaju da nametnu narodu ovdje vještački izbor – ili ste sa nama, ili ste za Rusku Federaciju – kazao je Lavrov.

Lavrov je danas u Banjoj Luci poručio da Rusija uvijek radi otvoreno u vanjskoj politici.

- Poštujemo svoje obaveze. Nismo mi pokušavali da očuvamo elemente protektorata u BiH. Obrnuto. Na svim nivoima i formatima se borimo za očuvanje osnovnih principa Dejtonskog sporazuma. BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom je priznata kao samostalna i nezavisna država. BiH je prije 15 god bila članica Vijeća sigurnosti, a to što do sada Zapad imenuje ovdje visokog predstavnika, smatram nedopustivim – kazao je Lavrov.

Govoreći o utjecaju Rusije u regionu, Lavrov je spomenuo primjer Makedonije, te kazao kako tamo predstoji referendum.

- Pozivam vas da pogledate medije, društvene mreže i šta govori Rusija tim povodom. Ne govorimo ništa što bi se moglo tumačiti kao miješanje – naglasio je Lavrov uz ocjenu da zapadne zemlje istovremeno "navijaju za jedno rješenje".

- Ako to nije direktno miješanje, onda ne znam  šta je – istakao je ruski diplomata.

Lavrov je govorio i da se Rusija zalaže za razvoj odnosa sa RS u svim oblastima, te o porastu robne razmjene sa BiH, a koja se u mnogome odnosi na izvoz voća i povrća iz RS. Izrazio je zahvalnost za podršku poslovanju ruskih kompanija u RS. Podsjetio je da Gasprom već nekoliko godina obezbjeđuje isporuku ruskog gasa kroz RS, te da je u decembru sa „Gas-resom“ potpisan ugovor za izgardnju fabrike za tečni gas u Zvorniku.

- Nadamo se da će se tečni gas korisiti ne samo u RS nego i Srbiji – rekao je Lavrov.

Sastanak u Vladi RS-a  FOTO: Anadolija

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kazao da je zahvalan Rusiji za principijelan stav u pogledu afirmacije Dejtonskog sporazuma.

-Želim da odbacim bilo kakve špekulacije i tvrdnje koje govore o lošem utjecaju Rusije ovdje – kazao je Dodik.

On je kazao da RS  u prošlosti "nije dozvolila BiH da uvede sankcije Rusiji", uz ocjenu da je to nepravedno i vrijeđa bazične interese. Dodik je Rusiji posebno zahvalio za princpijelno ponašanje u pogledu Dejtonskog sporazuma.

- Posebno smo zahvalni u pogledu poznate situacije na uloženu rezoluciju u Vijeću sigurnosti, a  koja je osuđivala srpski narod za genocidne namjere u prošlom vijeku. Principijelno ponašanje Ruske Federacije je još jedna dokaz prijateljskog odnosa. Tu se radilo o neistini. Rusija je to prepoznala i zahvalan sam u ime RS i srpskog naroda – kazao je Dodik.

Dodik je odgovarajući na pitanje da li je "ruski čovjek", kazao kako on pripada srpskom narodu.

- Poštujem i volim Rusiju ali želim i saradnju sa svim drugim zemljama i u regionu i u svijetu. Vještačka priča je nametnuta o antiruskoj histeriji. Ovdje imate prisustvo vojnih snaga Zapada bez ijednog ruskog vojnika, pa je onda beskorisno razgovarati o nekom utjecaju. Rusija ovdje ne podržava medije koji su u funkciji destabilizacije, nego strani mediji, prije svega SAD-a – rekao je Dodik.

Poručio je da sa Lavrovim dijeli stav da visoki predstavnik treba da ode, kao i strane sudije iz Ustavnog suda BiH.

- Miješanje stare administracije SAD-a, u liku sadašnje ambasadorice, prevršilo je svaku mjeru dobrog ukusa i ne doživljavamo je prijateljski – rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik odlikovao je Lavrova ordenom RS-a na ogrlici za rad i izvanredne zasluge za jačanje i razvijanje svijesti srpskog naroda u borbi za slobodu i nezavisnost i izuzetno značajan doprinos učvršićvanju prijateljskih odnosa RS i Rusije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.