open-navfaktor-logo
search
U posjeti Ankari
Lavrov: Izjave zapadnih država pokazuju da ne žele riješiti sukob u Ukrajini
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da izjave zapadnih država pokazuju da ne žele riješiti sukob u Ukrajini.
07.04.2023. u 12:57
get url
text

Ministar Lavrov boravi u posjeti Ankari gdje se danas sastao sa turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

- Zapad jasno krši rezolucije Ujedinjenih nacija. Zapad također ima nekonstruktivnu agendu - kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Istakao je da Zapad ne krije da je Kina sljedeća meta nakon Rusije, kao i bilo koja zemlja koja se usuđuje djelovati samostalno. Dotakao se i dogovora o žitu koje je postignuto uz posredovanje Ankare.

- Ako bude potrebno, Rusija će raditi na izvozu žitarica preko Turske i Katara, izvan crnomorskog sporazuma - rekao je Lavrov.

U junu prošle godine Turska, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana u novembru prošle te za još 60 dana u martu ove godine.

Komentarisao je i izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turskoj.

- Izgradnja nuklearne elektrane Akkuyu ojačat će energetsku sigurnost Turske - kazao je šef ruske diplomatije.

Turska i Rusija sarađuju na projektu izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu.

Akkuyu, koja se gradi u južnoj turskoj pokrajini Mersin, bit će prva nuklearna elektrana u zemlji.

Prvi reaktor elektrane Akkuyu trebao bi biti operativan 2023. godine, a cijelo postrojenje trebalo bi biti pokrenuto do 2025. godine. Projekt je započeo međuvladinim sporazumom iz 2010. godine između Turske i Rusije.

Elektrana, za koju se očekuje da će imati instaliranu snagu od 4.800 megavata i četiri reaktora, trebala bi početi proizvoditi struju kasnije ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.