open-navfaktor-logo
search
Najbolja bh. plivačica
Lanu Pudar očekuju nastupi na Evropskom prvenstvu u Rimu
Italijanski glavni grad Rim bit će domaćin Europskog prvenstva u plivanju od 11 do 17. augusta gdje će učestvovati najbolji plivači Starog kontinenta, kao i bh. plivačica Lana Pudar.
06.08.2022. u 14:05
get url
text

Lana će plivati svoje tri najjače discipline 50, 100 i 200 metara delfin, saopćeno je iz Kluba vodenih sportova "Orka".

Sa svojim stručnim timom, trenerima Damirom Đedovićem, Goranom Grahovcem i fizioterapeutom Miodragom Ranđelovićem Lana sutra putuje u Rim, gdje će trenirati i pripremati se do početka prvenstva.

Svoj prvi nastup imat će 12. augusta u kvalifikacijama discipline 50m delfin.

Kvalifikacije u disciplini 100m delfin na programu su 14. augusta, dok je 16. augusta očekuje nastup u kvalifikacijskoj grupi discipline 200m delfin.

Nakon napornog rasporeda natjecanja u prethodnom razdoblju, gdje je Lana u svega 20 dana nastupila na svjetskom seniorskom prvenstvu u Budimpešti, Mediteranskim igrama u Alžiru i na Evropskom juniorskom prvenstvu u Bukureštu, iz njenog kluba su rekli da su period od njezinog zadnjeg nastupa pokušali maksimalno iskoristiti da se Lana regenerira i pripremi za ovo prvenstvo, na kojem će po prvi put učestvovati.

Iz "Orke" kažu da je i ovu fazu priprema Lana odlično odradila te da se dobro pripremila za prvenstvo na kome su svoje učešće potvrdili svi najbolji plivači iz Evrope, čime će konkurencija biti na najvećoj razini.

Profesor Damir Đedović, predsjednik Kluba i jedan od Laninih trenera, ovom prilikom rekao je da se nadaju kako će Lana i na ovom prvenstvu još jednom pokazati da pripada samom vrhu svjetskog plivanja.

- Nakon vrlo zahtjevnog i izazovnog perioda koji je iza nas, najbitnije je da je Lana zdrava, da nema nikakvih povreda i da je spremna za njen prvi nastup na seniorskom prvenstvu Evrope, gdje će biti jedna od najmlađih plivačica. Svima nama koji smo dio njenog stručnog tima bilo je veliko zadovoljstvo biti dio ovog vrlo uspješnog razdoblja koji je iza Lane. Ali tu je i osjećaj jedne vrlo velike odgovornosti za Lanino psihofizičko zdravlje, tako da su se sve komponente trenažnog procesa i oporavka morale vrlo temeljito i pažljivo složiti. Jer zaista, raspored takmičenja koji je iza nas bio je strašno gust i naporan, tako da je bilo izuzetno teško na svakom biti u dobroj formi – poručio je Đedović.

Smatra da su svi odradili dobar posao, a izrazio je želju da ovo prvenstvo završi dobrim nastupom s kojim će svi, a prvenstveno Lana, biti zadovoljni.

Đedović je također istaknuo da će Klub vodenih sportova "Orka" po povratku s prvenstva u našu zemlju zahvaliti i uručiti prigodna priznanja i zahvalnice svima koji su podržali Lanu i njezin tim u proteklom periodu i na taj način im omogućili da se adekvatno pripreme za ova takmičenja.

Pored Lane, našu državu će na ovom prvenstvu predstavljati plivači Adi Mešetović iz Plivačkog kluba "Borac" iz Banja Luke i Nikola Bjelajac iz Plivačkog kluba "Olymp", također iz Banja Luke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.