Lažni ljekar 21 osobu zarazio HIV-om

objavljeno: 06.02.2018. u 10:23

Lažni ljekar koji je liječio siromašne seljane na sjeveru Indije od prehlade, kašlja i dijareje, inficirao je najmanje 21 osobu virusom HIV-a koristeći zaražene šprice i igle, prenosi Anadolu Agency (AA).  

Zdravstveni zvaničnik Sushil Choudhury izjavio je da policija traga za Rajendrom Yadavom, koji je pobjegao iz Bangarmaua, malog grada u državi Uttar Pradesh, nakon što su u decembru prošle godine otkriveni slučajevi inficiranja.

Mještani tvrde da su rijetko viđali Yadava kako mijenja igle što je, smatra Choudhury, najvjerovatnije dovelo do širenja virusa.

-Yadav bi posjećivao seljane svojim biciklom i liječio ih je na otvorenom. Seljani su se žalili da im je za male pare davao injekcije za skoro sve bolesti - kazao je Choudhury.

Sistem zdravstvene zaštite u Indiji bori se s nestašicom osoblja i bolnica, zbog čega milioni siromašnih jeftinu pomoć traže od lažnih ljekara.

Prema izvještaju Zajedničkoj programa UN-a za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS), u Indiji je zaključno s 2016. godinom bilo 2,1 milion zaraženih HIV-om, od čega 9.100 djece mlađe od 15 godina.