open-navfaktor-logo
search
Priređen svečani doček
Lana Pudar po dolasku u Mostar: Sretna sam, na Igrama u Tokiju pokušat ću isplivati što bolji rezultat
Kolege iz Plivačkog kluba Orka iz Mostara danas su za Lanu Pudar, najbolju bh. plivačicu i predstavnicu Bosne i Hercegovine na predstojećim Olimpijskim igrama u Tokiju, po povratku iz Beograd priredili veličanstven doček ispred mostarske Vijećnice.   
14.03.2021. u 19:05
get url
text

Mlada plivačica kojoj predviđaju veliku karijeru nije mogla skriti emocije, kao ni predstavnici kluba čije boje brani, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Teško je opisati riječima ovaj osjećaj. Sretna sam i zadovoljna, i zaista hvala svima koji su me sačekali i priredili mi ovakav doček. Na meni je da nastavim trenirati, budem uporna, radim i trudim se, te da na Olimpijadi isplivam što bolji rezultat - kazala je 15-godišnja Pudar, koja je tokom vikenda na Otvorenom prvenstvu Srbije isplivala A normu za Olimpijske igre u Tokiju u disciplini 100 metara delfin.

Predsjednik PK Orka Damir Đedović rekao je da će u klubu učiniti sve da mlada plivačica i na Olimpijskim igrama ostvari što bolji rezultat.

- Nismo sasvim sigurno još ni svjesni šta je ona uspjela u Beogradu. Nemam riječi. Očekivali normu jesmo, ali rezultat kojim je to postigla je vrijedan divljenja i poštovanja. To je drugi rezultat u svijetu ove godine za seniorke, a ona je djevojčica od 15 godina - istakao je Đedović.

Poručio je i predstavnicima vlasti u Mostaru, Hercegovačko-neretvanskom kantonu i državi da je za dalje velike stvari potreban adekvatan bazen, koji Mostar danas nema. 

Rezultat Pudar iz Beograda 57,37 sekundi vrijeme je srebrne medalje sa posljednjeg Seniorskog evropskog prvenstva održanog u Glasgowu. Vrijeme je to i finala Olimpijskih igara u Rio de Janeiru. Ovaj rezultat koji je bh. plivačici donio 904 FINA boda ujedno je i ubjedljivo najbolji u historiji bh. plivanja. Lana Pudar mogla bi biti najmlađa učesnica Olimpijskih igara Tokiju.

Pudar je prva bh. plivačica koja je isplivala A olimpijsku normu. Rezultat 57,37 sekundi drugi je najbolji na svijetu u ovoj godini, a brža od bh. plivačice je samo svjetska rekorderka i osvajačica zlatne medalje sa posljednjih Olimpijskih igara Sarah Sjostrom, i to za svega tri stotinke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.