open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Lana Bastašić dobitnica nagrade Evropske unije za književnost
Lana Bastašić dobitnica je nagrade Evropske unije za književnost za knjigu "Uhvati zeca" objavljenu u izdanju Buybooka.
19.05.2020. u 18:11
get url
text
Lana Bastašić

Lana Bastašić (Zagreb, 1986) je bosanskohercegovačka spisateljica. Završila je studije engleskog jezika i književnost i odbranila master rad iz Kulturoloških studija. Objavila je dvije zbirke kratkih priča, jednu knjigu priča za djecu, i jednu zbirku poezije. "Uhvati zeca", njen prvi roman, objavljen 2018. godine u izdanju Kontrasta, Beograd, ušao je u najuži izbor za NIN-ovu nagradu.

Kratke priče su joj uključene u mnogobrojne regionalne antologije. Osvojila je nagradu Zija Dizdarević u Fojnici (2010. i 2011. godine), nagradu Ulaznica u Zrenjaninu, specijalnu nagradu žirija na festivalu Karver: Odakle zovem u Podgorici, nagradu Kamernog teatra 55 u Sarajevu za najbolju neobjavljenu bh. dramu, prvu nagradu na Danima poezije u Zaječaru za najbolju neobjavljenu zbirku pjesama, i nagradu Targa UNESCO za poeziju.

Sarađuje sa brojnim književnim časopisima u regionu, uključujući Polja, Povelju, Sarajevske sveske i Puteve. Godine 2016. osnovala je Školu Bloom sa Boržom Bagunjom. Živi u Barseloni gdje uređuje književni časopis Carn de cap.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.