open-navfaktor-logo
search
Turneja po Balkanu
Lajčakove zombi mape izazvale haos u Prištini, Rusija poručuje "Kosovo je Srbija"
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak danas će u okviru posjete zapadnom Balkanu, doputovati u Prištinu gdje će boraviti do 3. marta. 
01.03.2021. u 08:34
get url
text

Potom slijede razgovori sa zvaničnicima Srbije u Beogradu 3. i 4. marta, dok je posjeta Crnoj Gori predviđena za 4. i 5. mart.

Posljednjih dana dobrano se zakuhalo oko Kosova. Od mape u Lajčakovom kabinetu, za koju pojedini političari i mediji tvrde da prikazuje Kosovo kao dio Srbije, preko Vučićeve najave da očekuje teške pritiske te da ne postoji nikakava non-paper, te poruke Ministarstva vanjskih poslova Rusije uz fotografiju "Kosovo je Srbija". 

- Kako je mapa u mojoj kancelariji na zamućenoj pozadini ekrana tokom mog intervjua danas izazvala neka pogrešna tumačenja, dijelim njenu stvarnu fotografiju izbliza. To je zvanična mapa EU Zapadnog Balkana. Kosovo je tu, kao i linija koja razdvaja Kosovo od Srbije - naveo je Lajčak na Twitteru. 

- Tvrdnja o mapi je potpuno pogrešna i netačna. Ova zvanična mapa EU je u skladu sa statusno neutralnom pozicijom Evropske unije. Preporučio bih svima da se usmjere na pitanja koja pomažu unapređivanju dijaloga o normalizaciji odnosa, umjesto da pokušavaju da izmišljaju lažne priče - napisao je Peter Stano.

Na Kosovu je ova izjava Stana prokomentarisana pozivom da EU, ako je neutralna, ne koristi karte iz prošlosti jer su one daleko od neutralnosti prema statusu Kosova.

Vršiteljica dužnosti ministra vanjskih poslova Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla zatražila je prethodno od Lajčaka da u svom kabinetu počne da koristi geografsku kartu na kojoj je Kosovo prikazano kao nezavisna država.

- Dobar dan, gospodine Lajčak: Mape su važne! Rad sa zombi mapama je krajnje neprofesionalan, da ne govorim o nedostacima. Što duže budete izbjegavali mapu koju sam vam poklonila, to ćete duže biti neuspješni u svom poslu - napisala je Haradinaj-Stubla na Twitteru. 

- Očekujem teške pritiske po pitanju Kosova, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić jučer za TV Prva, uoči predstojećeg nastavka dijaloga Beograda i Prištine. 

- Ujedinjavanje i objedinjavanje snaga Vašingtona i Brisela. Pogledajte kako je priča o međusobnom priznanju postala moto u Sjedinjenim Američkim Državama - naveo je Vučić.

Povodom navoda o non-paper dokumentu iz Evropske unije kojim se od Srbije traži da prizna Kosovo, Vučić je rekao:

- Nema ništa od toga, nisam ni vidio. Neću o tome da vam šutim, ja vam kažem da tako nešto ne postoji.

Danas se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova u Vladi Kosova koje ocjenjuje da Rusija pokušava da spriječi postizanje sporazuma između Prištine i Beograda uz ocjenu da posljednje poruke zvanične Moskve protiv Kosova "nisu iznenađenje".

Ovo saopćenje sa Kosova stiže nakon što je portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova na Twitter nalogu 26. februara napisala da je "destruktivan svaki pokušaj da se ubrza takozvana normalizacija odnosa između Beograda i Prištine i određivanje rokova".

- Važno je koordinirati izvodljiv plan, koji bi također prihvatila javnost - napisala je Zaharova uz fotografiju na kojoj piše "Kosovo je Srbija".

Ministarstvo vanjskih poslova Kosova poručuje da Rusija pokušava da naruši mir u regionu i nametne svoj utjecaj.

- Rusija ima za cilj da potkopa utjecaj Zapada - navodi se u saopćenju za medije.

Dodaje se da Kosovo ima širok konsenzus kada je u pitanju dijalog sa Srbijom "koji bi trebao da bude okončan međusobnim priznanjem".

Dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa uz posredovanje Evropske unije započeo je 2011. godine na tehničkom nivou da bi već 2012. otpočeo i politički dijalog.

Posljednja runda dijaloga na političkom nivou održana je u septembru 2020. godine.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.