VEZANI TEKST - Koga će Vučić poturiti da potpiše sporazum o Kosovu umjesto njega

- Strana koja bude odbila evropski prijedlog bit će suočena sa smanjenjem podrške - upozorio je Miroslav Lajčak, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije, koji trenutno boravi u Prištini. 

Lajčak je, u intervjuu za Klan TV, upitan šta se dešava ako jedna strana odbije prijedlog, rekao da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

- Tada međunarodna zajednica mora da odgovori na odgovarajući način i podržat će jednu stranu više ili će smanjiti podršku drugoj strani - objasnio je Lajčak.

On je naglasio da je proces dijaloga suštinska misija međunarodne zajednice.

- Misija od prošlog petka je bila zaista teška, SAD, EU i tri zemlje ne bi došle ovamo uzalud - rekao je Lajčak.

VEZANI TEKST - Objavljen tekst francusko-njemačkog prijedloga sporazuma Kosova i Srbije

Dodao je da će, kada obje strane budu kazale da su spremne da prihvate evropski prijedlog, okupiti na zajedničkom sastanku.

- Ove razgovore vodimo odvojeno sa stranama, ali kada ih okupimo, naravno da očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i naravno sprovedu - poručio je Lajčak.

On je, kako prenose prištinski mediji, naveo dodatne detalje o evropskom prijedlogu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Lajčak je rekao da taj prijedlog sadrži ukupno 11 tačaka, dok su verzije prijedloga objavljene u medijima "izmišljotine".