- Nijedna razumna osoba, pogotovo s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ne bi predložila tako nešto - kazao je on u intervju za prištinski portal gazetaexpress.

Upitan da li ZSO treba da ima izvršna ovlaštenja, Lajčak kaže kako misli da bi vjerovatno bilo dobro promijeniti narativ.

- Umjesto da kažemo šta ne želimo, bolje bi bilo da se zapitamo šta bi bilo, šta hoćemo jer to je vaš proces i Kosovo ima 50 posto udjela. Niko vam neće dati pismo i reći da ga potpišete. Vi ste ravnopravna strana u procesu i imate apsolutno pravo da u procesu iznosite svoje prijedloge. I umjesto da kažemo da ovo ne želimo, bolje bi bilo da kažemo "ovo je ono što mi predlažemo", "tako želimo da se to uradi" - kazao je on.

Prema njegovim riječima, i Srbija ima prava da kaže šta želi kada je u pitanju ZSO jer je ravnopravna strana.

- Mi smo tu da vam pomognemo sa idejama koje su zasnovane na evropskom standardu i evropskom modelu. Ali ni u jednom trenutku, ni u prošlosti ni u budućnosti, nećete biti primorani da potpišete nešto što mislite da je štetno za vašu zemlju. Vi ste u procesu. Imate pravo da predložite i odbijete. Na kraju, šta god da se dogovorite trebalo bi da bude kompromis - kazao je Lajčak, piše Nova.rs.