open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Lajčak i Escobar predložili Kurtiju rješenje krize na sjeveru Kosova
Premijer Kosova Albin Kurti sastao se sinoć sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Miroslavom Lajčakom i posebnim izaslanikom SAD-a za Zapadni Balkan Gabrielom Escobarom.
06.06.2023. u 08:47
get url
text

Specijalni predstavnik Lajčak je nakon sastanka koji je trajao više od dva sata kazao da njihova posjeta ima za cilj da pomognu u pronalaženju rješenja za krizu na sjeveru Kosova, te da je razgovor sa premijerom Kurtijem bio dug, iskren i težak.

Lajčak je istakao da je zajedno sa Escobarom predložio tri tačke za rješenje krize na sjeveru Kosova.

- Predložili smo tri elementa u tom kontekstu. Prvi, deeskalacija situacije na terenu na sjeveru, drugi, brzi novi izbori na sjeveru i treći, povratak dijalogu i procesu normalizacije. Bio je to dug, iskren i težak sastanak sa premijerom o ovim pitanjima - naglasio je Lajčak.

Američki izaslanik Escobar rekao je da među međunarodnim partnerima postoji jedinstvo u zahtjevima koji su kosovskoj strani postavljeni posljednjih dana.

- Sjedinjene Američke Države, Evropska unija, NATO i svaki prijatelj Kosova postavili su iste identične zahtjeve. Tako da se nadamo da će oni biti saslušani - rekao je Escobar.

On je kazao da je SAD najveći pobornik sigurnosti, nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova.

Escobar je osudio napad nasilnih srpskih demonstranata na vojnike KFOR-a u Zvečanu.

Lajčak i Escobar će danas u Prištini nastaviti sastanke, a potom će produžiti za Beograd.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.