open-navfaktor-logo
search
Traži reakciju Schmidta
Lagumdžija: Usvajanje zakona o VSTV-u RS-a je povratak 20 godina unazad
Usvajanjem Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a Bosna i Hercegovina bi se vratila u period od prije dvadeset godina, kada nije bio usvojen Zakon o VSTV-u BiH, poručio je predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija, dodajući da je pozvao visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da reaguje, ukoliko se usvoji zakon o VSTV-u RS-a.
09.02.2022. u 12:03
get url
text

- Usvajanje zakona bi značilo urušavanje ovog sistema, to bi značilo vraćanje 20 godina unazad. To bi značilo prekid evropskog puta BiH - rekao je Lagumdžija.

Prvi čovjek VSTV-a pojasnio je da u pravnom sistemu BiH ne postoji mogućnost podnošenja apelacije Ustavnom sudu dok zakon ne stupi na snagu, a prema onom što piše u dokumentu koji se našao na stolu, to bi moglo da se dogodi tek godinu nakon usvajanja, što znači da u pravnom sistemu ne postoji pravni lijek koji bi se mogao primijeniti prije isteka tog roka.

- Rekao sam visokom predstavniku da bi bilo pogubno da se čeka da taj zakon stupi na snagu - rekao je Lagumdžija, te potcrtao da poštuje Ustavni sud BiH, javlja N1. 

- U toj situaciji, na skupštini RS-a, visoki predstavnik bi trebao iskoristiti svoja ovlaštenja, da se stavi van snage, kao da nije ni donesen - rekao je Lagumdžija, dodajući da je nevjerovatno da Ustavni sud tih godinu dana ne može raspravljati.

Lagumdžija je poručio da je ovo njegov lični stav i stav predsjedništva VSTV-a. On je dodao da ovo nije pitanje do VSTV-a, već do izvršne i zakonodavne vlasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.