open-navfaktor-logo
search
Osnivanje SPD-a
Lagumdžija: Sud SDP-a je prijeki sud, saslušaju te kao u Sjevernoj Koreji, a presuda je već napisana
Radi se o, kako je kazao, pokušaju vođenja suprotnog procesa u odnosu na dosadašnji, a to je okupljanje, a ne fragmentacija
09.05.2019. u 17:26
get url
text

Zlatko Lagumdžija, jedan od inicijatora osnivanja Socijaldemokratskog pokreta, koji je na današnjoj konstituirajućoj sjednici promijenio ime u Pokret socijalne pravde i demokratije (SPD), je nakon sjednice kazao da su napadi na ovaj Pokret počeli prije nego što su kritičari uopće znali nešto o njegovoj ideji.

- Ni mi nismo znali na šta će ovo izaći. Sad smo neke stvari definirali. Mi smo iznapadani sa svih mogućih strana prije nego što smo i mi znali, a pogotovo oni koji su nas na bianko napadali – kazao je Lagumdćija.

Osnovna ideja SPD-a je, pojašnjava, objedinjavanje nevladinih organizacija i socijaldemokratskih partija, sa krajnjim ciljem koji je pravljenje socijaldemokratske partije, stranke ili organizacije na čitavoj teritoriji BiH – izjavio je Lagumdžija.

Radi se o, kako je kazao, pokušaju vođenja suprotnog procesa u odnosu na dosadašnji, a to je okupljanje, a ne fragmentacija. Na upit o kritikama iz rukovodstva SDP-a, Lagumdžija ponavlja da te kritike dolaze od onih koji i ne znaju šta je cilj Pokreta.

- Danas je predsjednik SDP-a, a to sam pročitao na jednom neuglednom portalu, rekao da se mi time isključujemo iz SDP-a jer je poznato da kada uđeš u drugu stranku, ti si se isključio iz svoje. Mi nismo ni u kakvoj novoj stranci niti pravimo novu stranku. Postoji sud i postoji prijeki sud. U prijekom sudu ti dođeš, ispričaš šta si ispričao, oni već imaju presudu napisanu, saslušaju te malo, slikaju te kao u Sjevernoj Koreji i onda fino odeš na robiju. Danas sam vidio jedan sud koji je savršeni prijeki sud, Bog te vidio. Nema ni saslušanja, ne zna se šta je djelo, samo ima presuda. To je SDP-ov sud – kazao je Lagumdžija.

Govoreći o odnosu sa Željkom Komšićem, koji je također prisustvovao današnjoj sjednici, Lagumdžija je pojasnio da je ova ideja inicirana zbog situacije u zemlji i socijaldemokratiji.

- Svjesni smo činjenice da sva naša razilaženja i nesuglasice, koje su s njegove strane bile opravdane, s moje opravdane, da nas to sve skupa vodi dotle da ćemo mi završiti u jednoj zemlji koja neće postojati, sa socijaldemokratijom i ljevicom koja neće postojati, da će oko nas biti ruševine i da će možda neko od nas pobijediti na tim ruševinama. Ako su nas optuživali, i mene i njega, ali mene više, da sam autokrata, da sam narcisoidan, imate li bolji dokaz kako se ja borim, ne samo protiv takvih optužbi, neko i protiv takvog ponašanja – izjavio je Lagumdžija.

Na današnjoj sjednici bile su, kazao je, dvije stranke i dobar dio članstva treće stranke, što je, smatra on, već okrupnjavanje ljevice.

- Čekamo sad SDP u cjelini da nam se pridruži – zaključio je Lagumdžija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.