open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Lagumdžija: Program reformi nije ANP, ali jeste njegova sadržina
Bivši ministar vanjskih poslova BiH istakao da je Program reformi koji će biti odostavljen u NATO  dokument koji po svojoj formi nije Godišnji državni program (ANP), ali jeste po sadržini
24.11.2019. u 12:25
get url
text

Program reformi Bosne i Hercegovine koji će biti poslan u NATO sjedište u Briselu nije Godišnji državni program (ANP), ali jeste njegova sadržina, poručio je prof. dr. Zlatko Lagumdžija, javlja Anadolija. 

Govoreći o nedavnoj sjednici Predsjedništva BiH, na kojoj je to tijelo donijelo odluku da će u NATO sjedište u Briselu dostaviti dokument Program reformi Bosne i Hercegovine, Lagumdžija je rekao da je riječ o dokumentu koji po svojoj formi nije Godišnji državni program (ANP), ali jeste po sadržini.

 - U tom tekstu nećete naći riječ ANP, po tome možete zaključiti ko je pobijedio. U tom tekstu ćete naći ono što je sadržina ANP-a, odnosno Godišnjeg državnog programa. Da li je dokument državni? Da. Da li je dokument program? Da, i to vrlo precizan. Da li je dokument godišnji? Da.

Taj dokument, koliko ja znam, je po svom obimu duži nego isti takav dokument koji se zove ANP Crne Gore i Makedonije zajedno kad su prvi put pisale. U tom dokumentu postoje svih pet poglavlja koji stoje u ANP-u.

{$galerijaFotografija}

Tamo piše sve i ako je to tako, onda možemo zaključiti da je neko drugi pobijedio. Iz svega toga zaključujem da po svojoj formi to nije ANP, po svojoj sadržini jeste - kazao je Lagumdžija, koji je gostovao kao uvodničar na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99. 

Kako je kazao, ključno pitanje je kako će se to implementirati, ko će ga implementirati i kako kreirati okruženje i pritisak da se to implementira na način koji je svima potreban.

- Ovo je sprava pred nama koja nas može odvesti do NATO-a. Ovo je sprava na kojoj piše kamion, ali da znate u njoj se leti. Ne piše ANP", rekao je Lagumdžija.

Izrazio je bojazan da je ovo ključno pitanje državnosti BiH u naredne tri godine.

- U mjeri u kojoj budemo imali pilota u avionu, u toj mjeri ćemo biti na putu jačanja državnosti koja će biti na korist svima. U protivnom, bit ćemo svi gubitnici - poručio je Lagumdžija.

Istakao je da su politički lideri donošenjem odluke o Programu reformi pokazali zrelost da dođu do rješenja.

- Ako su već pokazali takvu zrelost, onda bi bilo za očekivati da bh. vrh sazove i bude inicijator novih regionalnih događanja, a ne da se prave 'mali Schengeni' u kojima, ne da nas nema nego se postavljamo na neki način kao kaput na ofingeru, na ulazu ili izlazu.

U regionu bi bilo pozdravljeno da vrh naše države napravio sastanak bez stranog faktora, gdje bi lideri Zapadnog Balkana sjeli i između sebe porazgovorali da li hoće ili neće ići naprijed. U mjeri u kojoj ne bude dogovora u regionu, čitav region će kliziti nazad i nijedna zemlje neće biti pobjednik - poručio je Lagumdžija. 

Govoreći o izazovima BiH u kontekstu globalnih i regionalnih odnosa, što je bila tema današnje sesije Kruga 99,  Lagumdžija je kazao da su svi datumi koji su obilježili državnost ove zemlje splet ukupnih i međunardonih i regionalnih okolnosti, ali i snage koja je bila u tom trenutku da se to prihvati.

- Ono što se dešavalo u ovom dijelu svijeta je bilo kombinacija regionalnih, svjetskih kretanja i snage koju mi imamo ili koju nemamo. Zato je jako važno da danas mi kažemo jedni drugima šta se ustvari dešava i u svijetu i u Evropi i u regionu koje može imati pogubne, ali i povoljne posljedice po razvoj i državnost BiH - istakao je Lagumdžija.

Istakao je da se svijet danas nalazi u jednom velikom preslaganju, i u potrazi za onim što se zove novi svjetski poredak, a da je Evropa u potrazi za onim što se zove Evropa.

- Ovaj naš region je na neki način u potrazi za samim sobom i zemlje u ovom regionu, bez ozbira što smo nekad antagonizirani jedni prema drugima, imamo zajedničke probleme. Zajedničke probleme, jer postoji svijest ovdje u regionu da niko od nas ne vlada sam svojim sudbinama.

Ono što je pokazala istorija i što će, siguran sam, slučaj biti i u budućnosti, mi možemo očekivati povoljne refleksije i iz Evrope i svijeta samo u mjeri u  kojoj sami pokažemo zrelost da nešto uradimo. Mislim prije, svega na nas, ovdje u BiH, a onda i na region - naglasio je bivši ministar vanjskih poslova BiH.

Istakao je da živimo u vremenu u kome je intervju francuskog predsjednika napravio tektonski poremećaj u BiH i da je intervju samo konsekvenca onoga što je bilo prije toga "jednim sramnim rušenjem kredibiliteta EU, zaustavljanjem pregovora sa Sjevernom Makedonijom".

- To nije samo o Sjevernoj Makedoniji, to nije ni o nama, to je praktično urušavanje EU kao kredibilnog faktora i kao nekome kome se može vjerovati - poručio je Lagumdžija.

Istakao je BiH od Sjedinjenih Američkih Držva ne može ništa ozbiljno očekivati u narednih godinu dana, iz razloga što se ta država trenutno bavi drugim pitanjima.

"Ovdje međunarodna zajednica neće učiniti ništa u mjeri u kojoj mi budemo pasivni posmatrači svega i govorili da nam je neko drugi kriv", kazao je Lagumdžija.

Krug 99 24.11.2019.
1 od 12
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.