open-navfaktor-logo
search
Predsjednik VSTV-a
Lagumdžija: Kolege tvrde da je kažnjavanje negiranja genocida neprovodivo
Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Halil Lagumdžija smatra da je rok za završetak predmeta iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina do kraja ove godine nerealan i da će vjerovatno biti produžen.
23.02.2023. u 11:16
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasador SAD-a u BiH odgovorio na Dodikovo negiranje genocida: To je prijetnja stabilnosti ove zemlje

Ipak, tvrdi da stvari idu brže nego ranije, te da je u posljednje dvije godine pokrenut mehanizam da se manje složeni predmeti "spuštaju na niže nivoe". 

- Mislim da je u zadnje dvije godine urađen veliki posao. Tužilaštva inicijalno dostavljaju prijedlog tih predmeta stalnom Vijeću suda koje to radi i prati i u skladu s kriterijima vrši ocjenu o složenosti tih predmeta. Manje složene predmete spuša na niži nivo. Mislim da je Tužilaštvo u prethodnom periodu kalkulisalo o tim predmetima, zadržavalo kod sebe manje složene predmete, kako bi tužioci lakše dolazili do norme - smatra predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. 

Intervju Jedan je na programu BHT1 večeras od 20 sati.

Lagumdžija smatra da je "zabrana negiranja genocida potrebna i treba je usvojiti u parlamentarnoj proceduri, u Parlamentu BiH, pa i na nižim entitetskim nivoima". 

Referirajući se na odluku prethodnog visokog predstavnika Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida, predsjednik VSTV-a tvrdi da je čuo stavove pojedinih kolega da postoje smetnje u njenom provođenju.

- Ja sam u neformalnim razgovorima sa mojim kolegama, koji su to malo više od mene analizirali, čuo neku ocjenu da postoje neke odrebe koje su prilično neprovodive. Ja nemam svoj stav, mislim da je sve provodivo. Treba vidjeti, ako neko negira genocid, krenuti. Ali, ta odluka, krenuti ili ne u istragu, pa onda eventualno u sudski postupak je na tužilaštvima.

Tužilaštva to moraju vidjeti. Ako smatraju da neke stvari nisu dovoljno dobre, treba inicijativa da se one promijene i da taj zakon, kako bih rekao, postane operativan, provodiv. Čuo sam da postoje stavovi da postoji ta smetnja - kaže predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija. 

Upitan o tome da li VSTV ima ovlasti da vrši monitoring u slučaju koji se u Republici Srpskoj vodi protiv imama iz Prijedora Amira Mahića, što je tražila Naša stranka, predsjednik VSTV-a je odgovorio: 

- Teško direktno. Posredno, da. Dakle, imamo mehanizme, imamo naša radna tijela, imamo Ured disciplinskog tužioca koji po prijavi i dostavljanju informacija da neko od nosilaca pravosudnih funkcija u svojim redovnim aktivnostima, ili nekim drugim aktivnostima, radi nešto mimo procedura, mi tada možemo reagovati. A da se mi nešto pojavimo, da radimo neku vrstu monitoringa, to nije predviđeno i mislim da ne bi bilo primjereno.

VEZANI TEKST - Inzkov zakon u praksi, kako su tužioci odbacili 27 prijava: Negiranje genocida je sloboda govora!?

Također, na direktno pitanje da li osjeća nelagodu zbog toga što je s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi krivični postupak, potpisao Memorandum o saradnji Vlade Federacije BiH i VSTV-a, predsjednik VSTV-a je rekao da je svjestan te činjenice, ali da je za njega mnogo važnije da zaživi Zakon o procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije iz 2014. godine. Memorandumom je predviđena izgradnja Palate pravde Federacije BiH, u kojoj će biti smješteni Federalno tužilaštvo i Vrhovni sud FBiH sa Posebnim odjelima, kao i Sudska policija FBiH. 

- Ja sam zaključio da je to nešto bitno. Što? Kada je Vlada Federacije rekla da će nekih 28 miliona izdvojiti za taj projekat, sukcesivno u narednih nekoliko godina kada bi se to trebalo izgraditi, ja sam sebi rekao da je to velika šansa i preovlađujuće u odnosu na ovu formalnu smetnju da premijer Federacije ima status optuženog, ali je on premijer Federacije (...) Znao sam da to postoji, ali ja tu u osnovi nemam dilemu. On je premijer Federacije, a značaj onoga za šta pravimo prvi korak za mene je bio preovlađujući. Ja te političke aspekte apsolutno ne želim razmatrati - rekao je Lagumdžija.

U intervjuu Jedan predsjednik VSTV-a govori i o "čišćenju" pravosuđa od neprofesionalnih sudija i tužilaca, političkom uticaju, šansama za osnivanje Vrhovnog suda BiH, bjeguncima od pravde...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.