open-navfaktor-logo
search
Obuzdavanje inflacije
Lagarde: Priprema se rast kamata u Evropi
Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde najavila je danas u intervjuu španskoj medijskoj grupi Vocento da će kamatne stope najvjerojatnije biti podignute za 50 baznih bodova kako bi se dodatno povećala inflacija.
05.03.2023. u 19:03
get url
text

Prema njezinim riječima, riječ je o odluci ECB-a, koja je objavljena na posljednjem sastanku posvećenom monetarnoj politici, gdje su sve brojke uključene u analizu potvrdile da je povećanje kamatnih stopa vrlo vjerovatno.

- Ukupna stopa inflacije pala je posljednjih mjeseci i nastavit će se smanjivati ​​tokom sljedećih nekoliko mjeseci. Ali temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu u eurozoni, previsoka je. Moramo nastaviti poduzimati potrebne mjere kako bismo vratili inflaciju na dva posto i mi to činimo - rekla je Lagarde, prenosi SEEbiz.

Podsjetila je da mnogi ekonomski stručnjaci ne isključuju povećanje kamata u 2024. godini i više od četiri posto, ali ukazuje da se radi o obuzdavanju inflacije, da u tome ima pomaka, ali ima još puno posla koji mora biti učinjen.

- Moja glavna briga je inflacija. Ne želimo srušiti ekonomiju, to nam nije cilj, ali želimo ukrotiti inflaciju. Podizanje kamatnih stopa naš je glavni alat za postizanje toga jer smanjuje potražnju i smanjuje inflatorne pritiske. U ovom trenutku ekonomija je otporna, zaposlenost je visoka, a nezaposlenost je na najnižem nivou u historiji - rekla je Christine Lagarde.

Potvrdila je da zbog inflacije trpe građani, posebno oni najugroženiji i oni koji su najviše izloženi, kao npr. penzioneri s niskim primanjima.

- Mi u EVB-u smatramo da državna pomoć treba biti usmjerena na te ranjive kategorije, ali privremeno, na određeno vrijeme. Kada se situacija popravi, kada cijene energije padnu i kada se cijene hrane stabiliziraju, vlade bi trebale povući pomoć jer se tako građane potiče da štede energiju umjesto da se koristi kao da ništa ne košta - rekla je Lagarde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.