open-navfaktor-logo
search
Onemogućen izvoz
Lafat komerc obustavio proizvodnju, načelnik Kalesije ponudio pomoć
Nakon što je vlasnik firme Lafat komerc Adnan Lović obavijestio Općinu Kalesija da njegova kompanija koja upošljava oko 350 radnika privremeno prestaje sa radom zbog stanja nesreće na području BiH, općinski načelnik Sead Džafić danas je sa sekretarom organa uprave Mujom Tosunbegovićem obišao to privredno društvo.
20.03.2020. u 14:01
get url
text

Vlasnik kompanije načelnika je upoznao o razlozima zbog kojih se odlučio na taj potez, rekavši da je onemogućen izvoz robe koju proizvode, ali i drugih ekonomskih faktora, koji, potom, negativno utječu na opstanak preduzeća.

Dodao je da će svim radnicima biti uplaćene plaće i doprinosi zaključno sa 31. martom, a nakon tog datuma ukoliko se nastavi ovakvo stanje, oni će morati biti prijavljeni na evidenciju zavoda za zapošljavanje.

Džafić je rekao da će gašenje proizvodnje u toj kompaniji biti veliki udar na budžet Općine Kalesija, ali i cijele FBiH.

On je u dogovoru sa vlasnikom preduzeća rekao da će Općina zajedno sa privrednim društvima koja posluju na njenoj teritoriji uputiti dopis Vladi TK, Vladi FBiH, te Vijeću ministara BiH kako bi bile donesene odluke o oslobađanju bar dijela doprinosa za radnike kako bi se nakon prestanka stanja nesreće firme mogle ponovno vratiti proizvodnji i radu.

- Žao mi je što naši budžeti nisu dovoljni kako bismo sada mogli reagovati i kako bismo pomogli Lafat i ostale kompanije da i na taj način zadržimo radnu snagu - istakao je Džafić, saopćeno je iz Općine Kalesija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.