Do prekida sjednice došlo je nakon što je dopredsjedavajuća Vijeća Emina Ćehić, pozivajući se na Poslovnik, prekinula sjednicu.

Ćehić je inače kadar Abdićeve Laburističke stranke BiH. 

- Ona se pozvala na član 57 Poslovnika, koji kaže da dopredsjedavajući može prekinuti sjednicu zbog teških uvjeta vođenja sjednice. Međutim, nisu teški uvjeti to što ona nije dala da se na dnevni red uvrsti i dopuna i izmjena dnevnog reda. Ta se tačka po automatizmu trebala uvrstiti u dnevni red. Mi smo imali većinu od 15 vijećnika i trebali smo uvrstiti i opoziv načelnika, ali smo u tome spriječeni - kazao je Veladžić.

Podsjeetimo, dvanaest vijećnika, i to pet iz SDA, dva iz Naše stranke, dvojica iz NES-a, vijećnik DNZ-a i dva nezavisna, potpisali su inicijativu za opoziv načelnika općine Velika Kladuša Fikreta Abdića. Kako navode, između ostalog, razlog je to što načelnik ne obavlja svoj posao.

Nepoštivanje Statuta i Poslovnika o radu Općinskog vijeća, nepoštivanje odluka Općinskog vijeća, ignoriranje inicijativa i omalovažavanje vijećničkih pitanja, kao i nedostavljanje Programa rada načelnika Općinskom vijeću. Ovo su samo neki od razloga zbog kojih 12 vijećnika traži opoziv načelnika Fikreta Abdića.

– Načelnik u zadnje vrijeme i ne dolazi na posao, već to radi iz jedne privatne kuće gdje je smještena kancelarija Laburističke stranke. Nedolazak načelnika na posao prouzrokuje disfunkiconalan način rada Općinskog organa, nema pravog menadžerisana – rekao je ranije Veladžić.

Vijećnici, također, ističu da je rezultat dosadašnjeg rada načelnika potpuni izostanak saradnje, ali i povezanosti Velike Kladuše s višim nivoima vlasti.

– Nemamo usvojen prostorni plan općine, nemamo stručnu komisiju za izdavanje urbanističkih i građevinskih dozvola. Preko 1.000 zahtjeva naših građana stoji u Općini – pojasnio je Fuad Sulejmanagić, predsjednik Kluba NES u Općinskom vijeću Velika Kladuša.