open-navfaktor-logo
search
Projekti
Kuvajt ulaže pet miliona maraka KM u završetak izgradnje Islamskog centra Zenica
Prigodnom svečanošću u prostoru nedovršenog Islamskog centra u Zenici ozvaničen je početak nastavka radova na izgradnji tog centra, koji će biti u sklopu Sultan Ahmedove džamije (Čaršijska džamija).
30.12.2020. u 14:02
get url
text

Radove i opremanje finansirat će Kuvajt, a radovi bi, prema najavi, trebali biti okončani do kraja naredne godine.

- Želim da zahvalim vama, koji ste upriličili ovu svečanost kako biste izrazili značaj i važnost države Kuvajt i svih njenih institucija. Da pokažete da smo prisutni i da, zajednički, učestvujemo u raelizaciji projekata. Nije samo značajna veza između dvije države, nego i njihovih institucija, poput islamske zajednice i drugih institucija - kazao je zamjenik ambasadora Kuvajta u Bosni i Hercegovini Sad El Hadžri.

Kuvajt će, preko Generalnog sekreterijata za vakufe Kuvajta te Humanitarne organizacije En-Nedžet, u potpunosti finansirati izgradnju tog objekta koja je počela prije 15 godine te u koju je do sada utrošeno 2,5 miliona KM.  

Izuzetno kvalitetni uvjeti

- Ovaj je projekat izuzetno značajan za Medžlis Islamske zajednice Zenica, za Muftijstvo zeničko, ali i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) u cjelini. On će osigurati izuzetno kvalitetne uvjet za nesmetano odvijanje i razvoj vjerskog života. Objekat će biti reprezentativan, uljepšat će i ovaj dio Zenice te osigurati kvalitetne uvjet za našu djecu u mektebu, omladinu, džematlije i, naravno, sve građane. Tu će biti i javna biblioteka, koja će pružati usluge svim građanima Zenice - kazao je zamjenik reis-u-uleme dr. Enes ef. Ljevaković.

Istakao je kako IZBIH želi biti servis, ne samo džematlijama i članovima IZBiH, nego i svim građanima.    

- Došli smo u priliku da ovaj objekat možemo završiti na radost IZBiH i na radost svih dobronamjernih ljudi u Zenici i BiH. Ovdje, u historijskom, duhovnom, intelektualnom i svakom drugom identitaranom središtu Zenice - s obzirom na to da je ovdje "srce i duša" Zenice; historijsko jezgro i najljepši dio Zenice, napravit ćemo, s Božijom pomoći, objekat koji će biti simbol Zenice. Predstavljat će ponos i diku svih nas - poručio je zenički muftija dr. Mevludin ef. Dizdarević.

Bit će to, najavio je zenički muftija, prostor za sve generacije Zeničana, koji će se tu moći skupljati, družiti, razgovarati…Procjenjuje da će za završetak radova i opremanje biti potrebno oko pet miliona KM.

- Projekat će, u odnosu na prvobitni, koji je napravljen prije 15 godina i koji je, u nekim elmentima, zastario, najznačajnije promjene doživjeti u sadržajnom značenju - najavio je Dizdarević, ali je i dodao kako će ostati u postojećim gabaritima.

Urbaniziranje grada

Direktor Vakufske direkcije hfz. dr. Senaid Zajimović najavio je kako će ICZ biti i pravi vakuf - "vjerski, ekonomski, obrazovni, ali i socijalni, odnosno humanitarni".

- Baš kao nekada, kada su vakufi utjecali na urbaniziranje određenih gradova, tako će i ovaj projekat itekako utjecati na fizionomiju grada Zenice. Volio bih da se svi ponosimo ovim projektom i da budemo zadovoljni; da željno iščekujemo njegovo, svečano otvaranje - kazao je Zajimović.

Objekat će, osim prostora za mektebsku nastavu, javnu biblioteku…, sadržavati i restoran i kafić, za odmor i druženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.